Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille

  Kysymyksiä ja vastauksia

  Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi näiltä sivuilta, ota yhteyttä. Autamme mielellämme!

  Voit olla yhteydessä myös aiempiin STS vaihto-oppilaisiin, jotka ovat itse vaihdon kokeneena loistavia henkilöitä antamaan sinulle vastauksia kohdemaista, kulttuurieroista ja kokemuksistaan STS vaihto-oppilaana.

  • Miten Covid-19 voi vaikuttaa matkaani?

   Suosittelemme seuraamaan paikallisia koronaohjeita sekä kotimaassasi että kohteessa. STS noudattaa valtion suosituksia ja on tiivisti yhteydessä myös vastaanottaviin toimistoihin. Tahdomme aina ajatella oppilaidemme sekä isäntäperheidemme parasta ja siksi tahdomme toimia vastuullisesti.

  • Jos et voi matkustaa pandemiatilanteesta johtuen

   Mikäli matkustusrajoitukset estävät sinua lähtemästä kohteeseen, yritämme ensin siirtää ohjelmaasi toiseen kohteeseen tai myöhemmälle ajankohdalle. Jos se ei ole mahdollista, palautamme ohjelmamaksun noudattaen oman maasi lakia.

  • Tarvitseeko minun olla rokotettuna koronavirusta vastaan?

   Useimmat maat vaativat, että olet saanut Covid-19 rokotteet. Vaikka tämä ei olisi vaatimuksena matkakohteessa, suosittelemme silti, että olet saanut täyden rokotussarjan ennen matkasi alkua.

  • Pitääkö vaihto-oppilaaksi hakevalla olla hyvä koulutodistus?

   Oppilailla tulee olla kaikista aineista vähintään arvosana 5 (asteikolla 4-10) viimeisiltä kolmelta vuodelta ja kaikkien aineiden keskiarvon tulisi olla vähintään 7. Arvosanoissasi ei saisi olla hylättyjä (arvosana 4). Jos sinulla on arvosana 4 todistuksessasi, ota meihin yhteyttä yksilöllisen arvioinnin tekemiseksi.

  • Voinko lähteä vaihtoon vaikka minulla on allergia tai sairaus?

   Jos sinulla on allergioita tai sairauksia ota meihin reippaasti yhteyttä! Jokainen oppilas on yksilö, ja käsittelemme jokaisen hakemuksen erikseen ennen kuin päätämme vaihto-oppilasohjelmaan hyväksymisestä.

  • Voinko olla mukana koulun urheiluaktiviteeteissa?

   Ehdottomasti, rohkaisemme kaikkia STS vaihto-oppilaita osallistumaan harrastuksiin ja urheiluaktiviteetteihin joita paikallisella koulullasi tai paikallisilla järjestöillä on tarjota! Monissa kohteissa vaihto-oppilasjärjestöt eivät saa auttaa kouluja niin sanotuissa urheilurekrytoinnissa, siksi emme voi taata etukäteen että saat harrastaa juuri jotain tiettyä lajia. STS Select vaihto-ohjelmaan osallistuessa voit valita koulu haluamasi urheilulajin perusteella.

  • Voinko valmistua vaihtokoulustani?

   Se riippuu täysin kohteestasi ja erityisesti koulustasi. Jokaisella koululla on omat sääntönsä ja säädöksensä. Osa kouluista antaa vaihto-opiskelijoiden osallistua valmistujaisjuhlaan, mutta he eivät saa virallista todistusta. Joissain tapauksissa voit pyytä koulultasi todistusta käydyistä kursseistasi. Jos haluaisit vaikuttaa omaan lukujärjestykseesi ja mahdollisuuteesi osallistua valmistujaisjuhlaan, suosittelemme STS Select-ohjelmaa.

  • Minkälaista koulua tulen käymään?

   STS vaihto-oppilaana käyt aina tavallista, paikallista "lukiota" tai High schoolia. Tarkoitus on, että olet vaihdon aikana osa paikallista kulttuuria ja käyt paikallista koulua! Koulujen tarjoamat aineet, harrastusmahdollisuudet ja koulujen koko vaihtelee riippuen siitä, mihin sinut sijoitetaan. Jos sinulla on erityisiä toiveita kouluaineiden, sijainnin tai harrastusten suhteen suosittelemme tarkastelemaan Select-ohjelmaamme!

  • Saanko opintopisteitä/kurssihyvityksiä vaihto-oppilasvuoden opinnoistani?

   Jokainen koulu arvioi tilanteet yksilöllisesti. Kysy oman koulusi opinto-ohjaajalta tai muulta vastaavalta, onko sinun mahdollista saada opintopisteitä tai kurssihyvityksiä ulkomailla suorittamistasi kursseista ja miten näitä hyvityksiä haetaan.

  • Voinko päättää missä asun vaihto-oppilasvuoteni ajan?

   Monissa kohdemaissamme voit vaikuttaa siihen, missä tulet viettämään vaihtovuotesi. Jos sinulla on selvä käsitys siitä, minne haluat tulla sijoitetuksi, suosittelemme STS Select-ohjelmaa, joka takaa sinulle sijoittumisen haluamallesi alueelle.

   Classic-ohjelmissa voit myös useimmissa kohteissa toivoa sijoitusta tietylle alueelle tai tiettyihin osavaltioihin. Teemme parhaamme, jotta saamme toiveesi toteutettua! Suosittelemme kuitenkin oppilaita pitämään mielen avoimena sijoituksen suhteen - viihtyvyyteesi vaihdossa vaikuttaa enemmän sinua ympäröivät ihmiset ja uudet kokemukset kuin se, mihin päin kohdemaata sijoitut!

  • Voinko etsiä oman isäntäperheeni?

   Useissa tapauksissa se on mahdollista. USA:ssa kaikkien järjestöjen tulee noudattaa ulkoministeriön asettamia säädöksiä; et saa olla sukua tulevalle isäntäperheellesi tai ette saa olla kotoisin samasta maasta. STS tarkastaa perheen tiedot ja taustat samalla tavalla kuin muutkin isäntäperheet hyväksyäkseen sijoituksesi. Perheessä puhuttavan kielen tulee olla maan virallinen kieli. Kerro meille jos haluat järjestää oman isäntäperheesi, autamme mielellämme ja annamme tarvittavat lisätiedot.

  • Milloin saan isäntäperhetiedot?

   Otamme vaihto-oppilaisiin yhteyttä heti, kun olemme saaneet sijoitustiedot. Ajoissa hakemalla ja täyttämällä hakupaketin ripeästi voi parantaa mahdollisuuksiaan saada sijoitustiedot aiemmin. Sijoitamme oppilaat heille parhaiten sopivaan isäntäperheeseen sen sijaan, että sijoittaisimme nuoret hakemusten tuloajan perusteella. Siksi sijoitustietojen tarkkaa ajankohtaa on hankalaa arvioida, mutta kohdemaan henkilökunta tekee kaikkensa saadakseen oppilaat sijoitettua mahdollisimman hyvissä ajoin. Sijoitustiedot syksyllä vaihto-ohjelmansa aloittaville tulevat aina viimeistään 15. syyskuuta. Suurin osa sijoituksista saadaan kesä- heinä- ja elokuun aikana, mutta monet saavat sijoituksensa jo aiemmin.

  • Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun minut on hyväksytty vaihto-oppilasohjelmaan?

   Onnea, sinut on hyväksytty ohjelmaan! Hyväksynnän jälkeen päätät rauhassa haluatko ottaa paikan vastaan vai et. Suomen toimistolta annettu hyväksyntä on aina alustava, lopullisen hyväksynnän tekee kohdemaasi järjestö hakupakettisi tietojen pohjalta. Varausmaksun maksettuasi olet sitoutunut vaihto-oppilasohjelmaan, sen jälkeen vuorossa on hakupaketin täyttöä. Autamme sinua jokaisessa vaiheessa ja kerromme mitä seuraavaksi tapahtuu tai pitää tehdä.

  • Onko minulla aluevalvoja vaihdon aikana?

   Kyllä. Kaikilla STS vaihto-oppilailla on sekä paikallinen aluevalvoja että oma kontaktihenkilö STS:n suomen toimistossa. Aluevalvojat ovat paikallisia STS:n edustajia, jotka pitävät yhteyttä isäntäperheiden ja vaihto-oppilaiden kanssa ja tekevät parhaansa, jotta sopeudut uuteen kulttuuriin mahdollisimman sujuvasti.

  • Voinko matkustaa kohdemaassani?

   Aluevalvojasi, paikallisjärjestösi ja koulusi järjestävät retkiä ja matkoja, jotka ovat upeita tilaisuuksia matkustaa. Joillain oppilailla voi olla mahdollisuus matkustaa isäntäperheensä kanssa. Kohdemaasi viisumi on yleensä voimassa yhden kuukauden koulun loppumisesta.

  • Miten yhdistätte vaihto-oppilaan ja isäntäperheen?

   Käytämme paljon aikaa isäntäperheiden valitsemiseen ja heidän taustojensa tarkistamiseen. Jokaisen isäntäperheeksi hakevan perheen kodissa on vierailtu STS:n aluevalvojan toimesta, perhe on haastateltu ja suosittelijoiden kanssa on keskusteltu. Isäntäperheet saavat myös osaltaan valmennusta! Monet isäntäperheistämme ovat tehneet kanssamme yhteistyötä jo pitkään. Isäntäperheille ei makseta vaihto-oppilaan vastaanottamisesta, heitä kaikkia yhdistää aito kiinnostus kulttuurivaihtoa kohtaan. Aivan kuten sinuakin!

   Hakupakettia täyttäessäsi tulet kirjoittamaan paljon itsestäsi, kiinnostuksen kohteistasi, elämästäsi ja perheestäsi kotona. Jokainen isäntäperhe täyttää saman kaltaisen hakupaketin omalta osaltaan. Paikalliset aluevalvojat saavat tutustua molempien osapuolten hakemuksiin ja ehdottavat niiden pohjalta vaihto-oppilaita isäntäperheille. Isäntäperhe valitsee heille sopivan vaihto-oppilaan. Usein isäntäperheet haluavat valita oppilaan, joka vaikuttaa heidän perheeseensä ja elämäntapaansa sopivalta, tai jakaa samat kiinnostuksen kohteet perheen kanssa - siksi hakupaketti kannattaa täyttää huolella!

  • Millainen hakuprosessi on?

   Aloita tekemällä hakemuksesi kotisivuillamme. Jos tiedät jo sinua kiinnostavan kohteen, täytä hakemus kohteen sivuilta. Mikäli epäröit vielä muutaman kohteen välillä, voit laittaa meille pikahakemuksen etusivulta. Hakemuksesi saatuamme otamme sinuun yhteyttä sopiaksemme haastatteluajasta. Haastattelu ei sido sinua ohjelmaan eikä haastattelua tarvitse jännittää - haluamme tutustua sinuun ja perheeseesi ja kuulla miksi haluat lähteä vaihto-oppilaaksi.

   Haastattelun jälkeen päätät haluatko vastaanottaa paikan STS vaihto-oppilaana. Sen jälkeen pääset täyttämään hakupakettiasi. Saat meiltä ohjeet hakupaketin täyttöön ja autamme sinua, jotta saat sen ajoissa valmiiksi.

   Hakupaketin täytettyäsi tarkistamme sen, ja lähetämme sen kohdemaahan, jossa aletaan pakettisi perusteella hakea juuri sinulle sopivaa isäntäperhettä ja koulua.

   Ennen lähtöä on edessä vielä viisumin hakeminen, kohteesta riippuen. Vaikka viisumin hakeminen onkin omalla vastuullasi (henkilökohtainen dokumentti), olemme tukenasi ja apunasi niin paljon, kuin tarve.

   Täältä voit lukea lisää hakuprosessista.

  • Milloin hakea?

   Paikkoja kohdemaihin on rajallisesti, jokaiseen kohdemaahan eri määrä. Suosittelemme hakemaan hyvissä ajoin, jotta pääset haluamaasi kohteeseen. Mitä aiemmin haet, sitä enemmän sinulla on aikaa täyttää hakupakettisi huolella ja sitä enemmän aikaa meille jää etsiä juuri sinulle sopiva sijoituspaikka. Syksyllä alkaviin ohjelmiin tulee yleensä hakea viimeistään maaliskuussa. Tammikuussa alkaviin ohjelmiin täytyy yleensä hakea viimeistään lokakuun alussa.

  • Miten vaihto-oppilaaksi haetaan?

   Helpoin tapa hakea on mennä toivekohteesi sivuille ja painaa ‘’Hae nyt’’ -painiketta. Hakemuksen tehtyäsi otamme sinuun yhteyttä ja sovimme kanssasi haastatteluajasta. Hakemuksen tekeminen ei sido sinua ohjelmaan, teet päätöksen vaihtoon lähtemisestä vasta haastattelun jälkeen. Lisäkysymyksiä? Älä huoli, ota yhteyttä niin vastaamme mielellämme kysymyksiisi.

  • Mikä on elämän tarkoitus?

   Mielestämme elämän tarkoitus on ehdottomasti toteuttaa unelmia ja haaveita, nähdä mahdollisimman paljon maailmaa, tutustua erilaisiin kulttuureihin, rakentaa siltoja ja solmia ystävyyssuhteita maantieteellisiin, uskonnollisiin, kultturillisiin, seksuaalisiin tai rodullisiin eroavaisuuksiin katsomatta!