Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille
We still have a few extra spots left for the USA, apply now!

Kysymyksiä ja vastauksia

Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi näiltä sivuilta, ota yhteyttä. Autamme mielellämme!

Voit olla yhteydessä myös aiempiin STS vaihto-oppilaisiin, jotka ovat itse vaihdon kokeneena loistavia henkilöitä antamaan sinulle vastauksia kohdemaista, kulttuurieroista ja kokemuksistaan STS vaihto-oppilaana.

  • Pitääkö vaihto-oppilaaksi hakevalla olla hyvä koulutodistus?

    Oppilailla tulee olla kaikista aineista vähintään arvosana 5 (asteikolla 4-10) viimeisiltä kolmelta vuodelta ja kaikkien aineiden keskiarvon tulisi olla vähintään 7. Arvosanoissasi ei saisi olla hylättyjä (arvosana 4). Jos sinulla on arvosana 4 todistuksessasi, ota meihin yhteyttä yksilöllisen arvioinnin tekemiseksi.

  • Voinko lähteä vaihtoon vaikka minulla on allergia tai sairaus?

    Jos sinulla on allergioita tai sairauksia ota meihin reippaasti yhteyttä! Jokainen oppilas on yksilö, ja käsittelemme jokaisen hakemuksen erikseen ennen kuin päätämme vaihto-oppilasohjelmaan hyväksymisestä.

  • Voinko olla mukana koulun urheiluaktiviteeteissa?

    Ehdottomasti, rohkaisemme kaikkia STS vaihto-oppilaita osallistumaan harrastuksiin ja urheiluaktiviteetteihin joita paikallisella koulullasi tai paikallisilla järjestöillä on tarjota! Monissa kohteissa vaihto-oppilasjärjestöt eivät saa auttaa kouluja niin sanotuissa urheilurekrytoinnissa, siksi emme voi taata etukäteen että saat harrastaa juuri jotain tiettyä lajia. STS Select vaihto-ohjelmaan osallistuessa voit valita koulu haluamasi urheilulajin perusteella.

  • Voinko valmistua vaihtokoulustani?

    Se riippuu täysin kohteestasi ja erityisesti koulustasi. Jokaisella koululla on omat sääntönsä ja säädöksensä. Osa kouluista antaa vaihto-opiskelijoiden osallistua valmistujaisjuhlaan, mutta he eivät saa virallista todistusta. Joissain tapauksissa voit pyytä koulultasi todistusta käydyistä kursseistasi. Jos haluaisit vaikuttaa omaan lukujärjestykseesi ja mahdollisuuteesi osallistua valmistujaisjuhlaan, suosittelemme STS Select-ohjelmaa.

  • Minkälaista koulua tulen käymään?

    STS vaihto-oppilaana käyt aina tavallista, paikallista "lukiota" tai High schoolia. Tarkoitus on, että olet vaihdon aikana osa paikallista kulttuuria ja käyt paikallista koulua! Koulujen tarjoamat aineet, harrastusmahdollisuudet ja koulujen koko vaihtelee riippuen siitä, mihin sinut sijoitetaan. Jos sinulla on erityisiä toiveita kouluaineiden, sijainnin tai harrastusten suhteen suosittelemme tarkastelemaan Select-ohjelmaamme!

  • Saanko opintopisteitä/kurssihyvityksiä vaihto-oppilasvuoden opinnoistani?

    Jokainen koulu arvioi tilanteet yksilöllisesti. Kysy oman koulusi opinto-ohjaajalta tai muulta vastaavalta, onko sinun mahdollista saada opintopisteitä tai kurssihyvityksiä ulkomailla suorittamistasi kursseista ja miten näitä hyvityksiä haetaan.

  • Voinko päättää missä asun vaihto-oppilasvuoteni ajan?

    Monissa kohdemaissamme voit vaikuttaa siihen, missä tulet viettämään vaihtovuotesi. Jos sinulla on selvä käsitys siitä, minne haluat tulla sijoitetuksi, suosittelemme STS Select-ohjelmaa, joka takaa sinulle sijoittumisen haluamallesi alueelle.

    Classic-ohjelmissa voit myös useimmissa kohteissa toivoa sijoitusta tietylle alueelle tai tiettyihin osavaltioihin. Teemme parhaamme, jotta saamme toiveesi toteutettua! Suosittelemme kuitenkin oppilaita pitämään mielen avoimena sijoituksen suhteen - viihtyvyyteesi vaihdossa vaikuttaa enemmän sinua ympäröivät ihmiset ja uudet kokemukset kuin se, mihin päin kohdemaata sijoitut!

  • Voinko etsiä oman isäntäperheeni?

    Useimmissa tapauksissa tämä on hyvä asia. Jos haluat järjestää oman isäntäperheesi, kerro meille, niin autamme sinua mielellämme ja annamme sinulle kaikki tarvitsemasi tiedot. Oman isäntäperheesi on kuitenkin käytävä läpi samat tarkastukset, jotka me suoritamme isäntäperheillemme, vaikka järjestäisitkin sen itse.

  • Milloin saan tietää isäntäperheeni?

    Se riippuu kohdemaastasi ja ajankohdasta, jolloin hait ohjelmaan. Mitä aiemmin saamme hakemuksesi, sitä pikemmin voimme aloittaa prosessin sopivan isäntäperheen löytämiseksi. Useimmille alkusyksyllä lähteville vaihto-oppilaillemme löydetään sijoituspaikka kesä–elokuussa, joskus jo sitä ennen. Ei kuitenkaan ole tavatonta, että saat tietää isäntäperheesi vasta noin viikkoa ennen lähtöä. Älä siis huoli, ellet vielä tiedä isäntäperhettäsi, vaikka lähtöösi on enää muutama viikko aikaa. Kollegamme eri maissa näkevät paljon vaivaa yhdistääkseen sinut ihanteellisen isäntäperheen kanssa, jotta saisit parhaat mahdolliset edellytykset vaihtovuodellesi.

  • Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun minut on hyväksytty vaihto-oppilasohjelmaan?

    Onnea, sinut on hyväksytty ohjelmaan! Hyväksynnän jälkeen päätät rauhassa haluatko ottaa paikan vastaan vai et. Suomen toimistolta annettu hyväksyntä on aina alustava, lopullisen hyväksynnän tekee kohdemaasi järjestö hakupakettisi tietojen pohjalta. Varausmaksun maksettuasi olet sitoutunut vaihto-oppilasohjelmaan, sen jälkeen vuorossa on hakupaketin täyttöä. Autamme sinua jokaisessa vaiheessa ja kerromme mitä seuraavaksi tapahtuu tai pitää tehdä.

  • Onko minulla aluevalvoja vaihdon aikana?

    Kyllä. Kaikilla STS vaihto-oppilailla on sekä paikallinen aluevalvoja että oma kontaktihenkilö STS:n suomen toimistossa. Aluevalvojat ovat paikallisia STS:n edustajia, jotka pitävät yhteyttä isäntäperheiden ja vaihto-oppilaiden kanssa ja tekevät parhaansa, jotta sopeudut uuteen kulttuuriin mahdollisimman sujuvasti.

  • Voinko matkustaa kohdemaassani?

    Aluevalvojasi, paikallisjärjestösi ja koulusi järjestävät retkiä ja matkoja, jotka ovat upeita tilaisuuksia matkustaa. Joillain oppilailla voi olla mahdollisuus matkustaa isäntäperheensä kanssa. Kohdemaasi viisumi on yleensä voimassa yhden kuukauden koulun loppumisesta.

  • Miten yhdistätte vaihto-oppilaan ja isäntäperheen?

    Käytämme paljon aikaa isäntäperheiden valitsemiseen ja heidän taustojensa tarkistamiseen. Jokaisen isäntäperheeksi hakevan perheen kodissa on vierailtu STS:n aluevalvojan toimesta, perhe on haastateltu ja suosittelijoiden kanssa on keskusteltu. Isäntäperheet saavat myös osaltaan valmennusta! Monet isäntäperheistämme ovat tehneet kanssamme yhteistyötä jo pitkään. Isäntäperheille ei makseta vaihto-oppilaan vastaanottamisesta, heitä kaikkia yhdistää aito kiinnostus kulttuurivaihtoa kohtaan. Aivan kuten sinuakin!

    Hakupakettia täyttäessäsi tulet kirjoittamaan paljon itsestäsi, kiinnostuksen kohteistasi, elämästäsi ja perheestäsi kotona. Jokainen isäntäperhe täyttää saman kaltaisen hakupaketin omalta osaltaan. Paikalliset aluevalvojat saavat tutustua molempien osapuolten hakemuksiin ja ehdottavat niiden pohjalta vaihto-oppilaita isäntäperheille. Isäntäperhe valitsee heille sopivan vaihto-oppilaan. Usein isäntäperheet haluavat valita oppilaan, joka vaikuttaa heidän perheeseensä ja elämäntapaansa sopivalta, tai jakaa samat kiinnostuksen kohteet perheen kanssa - siksi hakupaketti kannattaa täyttää huolella!

  • Millainen hakuprosessi on?

    Aloita tekemällä hakemuksesi kotisivuillamme. Jos tiedät jo sinua kiinnostavan kohteen, täytä hakemus kohteen sivuilta. Mikäli epäröit vielä muutaman kohteen välillä, voit laittaa meille pikahakemuksen etusivulta. Hakemuksesi saatuamme otamme sinuun yhteyttä sopiaksemme haastatteluajasta. Haastattelu ei sido sinua ohjelmaan eikä haastattelua tarvitse jännittää - haluamme tutustua sinuun ja perheeseesi ja kuulla miksi haluat lähteä vaihto-oppilaaksi.

    Haastattelun jälkeen päätät haluatko vastaanottaa paikan STS vaihto-oppilaana. Sen jälkeen pääset täyttämään hakupakettiasi. Saat meiltä ohjeet hakupaketin täyttöön ja autamme sinua, jotta saat sen ajoissa valmiiksi.

    Hakupaketin täytettyäsi tarkistamme sen, ja lähetämme sen kohdemaahan, jossa aletaan pakettisi perusteella hakea juuri sinulle sopivaa isäntäperhettä ja koulua.

    Ennen lähtöä on edessä vielä viisumin hakeminen, kohteesta riippuen. Vaikka viisumin hakeminen onkin omalla vastuullasi (henkilökohtainen dokumentti), olemme tukenasi ja apunasi niin paljon, kuin tarve.

    Täältä voit lukea lisää hakuprosessista.

  • Milloin minun on haettava?

    Suosittelemme, että haet varhain varmistaaksesi paikkasi. Mitä pikemmin haet, sitä parempi, jotta meillä on runsaasti aikaa etsiä sinulle sopiva isäntäperhe. Suosittelemme hakemaan hyvissä ajoin, mieluiten vuotta ennen kuin suunnittelet lähteväsi, niin saat varmasti paikan. Voit toki hakea myöhemminkin, mutta kuitenkin viimeistään huhtikuun loppuun mennessä. Hakemuksen jättämisestä myöhään voidaan myös periä lisämaksua.

  • Miten vaihto-oppilaaksi haetaan?

    Helpoin tapa hakea on mennä toivekohteesi sivuille ja painaa ‘’Hae nyt’’ -painiketta. Hakemuksen tehtyäsi otamme sinuun yhteyttä ja sovimme kanssasi haastatteluajasta. Hakemuksen tekeminen ei sido sinua ohjelmaan, teet päätöksen vaihtoon lähtemisestä vasta haastattelun jälkeen. Lisäkysymyksiä? Älä huoli, ota yhteyttä niin vastaamme mielellämme kysymyksiisi.

  • Mikä on elämän tarkoitus?

    Mielestämme elämän tarkoitus on ehdottomasti toteuttaa unelmia ja haaveita, nähdä mahdollisimman paljon maailmaa, tutustua erilaisiin kulttuureihin, rakentaa siltoja ja solmia ystävyyssuhteita maantieteellisiin, uskonnollisiin, kultturillisiin, seksuaalisiin tai rodullisiin eroavaisuuksiin katsomatta! 

  • Aiheutuuko vaihto-ohjelmahakemuksesta joitakin lisäkustannuksia?

    Ohjelmamaksun lisäksi vastaat asiakkaana muutamista muistakin kuluista. Niitä ovat vakuutus, viisumikulut, terveystarkastus, mahdolliset valuuttalisät ja maksut mahdollisesta koulupuvusta, kouluruoasta ja koulubussista, seuramaksut, vapaavalintaiset matkat vaihto-oppilasvuoden aikana, käyttörahat ja henkilökohtaiset kulut. Lisäkustannuksia voi aiheutua myös hakemuksen jättämisestä myöhään. Ota meihin yhteyttä, jos haluat lisätietoja, niin kerromme, mitä maksuja sinua kiinnostavaan kohteeseen liittyy.

  • Luetaanko ulkomaan vaihto-oppilasvuoteni hyväksi opintoihini, kun palaan kotiin?

    Vaihto-oppilasvuoden hyväksilukeminen riippuu kotimaastasi ja kohteesta, jossa opiskelet. Osa voi kotiin palattuaan jatkaa opintoja tavalliseen tapaan entisellä luokallaan, toisten on jatkettava siitä, mihin he jäivät ulkomaille lähtiessään. Ota selvää omasta tilanteestasi keskustelemalla meidän tai koulusi kanssa.

  • Onko minulla oltava passi voidakseni lähteä vaihto-oppilaaksi?

    On, tarvitset vaihto-oppilaaksi lähteäksesi voimassaolevan passin, oletpa poissa kolme tai kymmenen kuukautta. Jos matkustat Yhdysvaltoihin, sinulla on oltava biometrinen passi (jossa on tietosiru). Passin on myös oltava voimassa ainakin 6 kuukautta kotiinpaluusi jälkeen. Jos passisi vanhenee ennen tätä, kannattaa hankkia uusi mahdollisimman pian. Varmista myös, ettei passisi ole millään tavoin vaurioitunut ja ettei siitä puutu sivuja. Korjaaminen teipillä ja liimalla ei silloin auta, vaan sinun on hankittava uusi passi.

  • Tarvitsenko vaihtovuottani varten viisumin?

    Jokaisen, joka matkustaa Yhdysvaltoihin viisumivapausohjelman puitteissa, on rekisteröitävä matkansa verkossa (ESTA-järjestelmässä) vähintään 72 tuntia ennen lähtöä. Lähetämme USA-opiskelijoillemme viisumitiedot, kun heidän on aika hakea ESTA-lupaa. Viisumikuluista vastaat itse.

    Jos olet lähdössä opintomatkalle Kanadaan, sinun on haettava sähköistä matkustuslupaa (ETA) ennen lähtöä. Hakeminen tapahtuu verkossa, ja lähetämme sinulle tiedot, kun on sen aika. Kuluista vastaat itse.

  • Mitä minun pitäisi pakata mukaan vaihto-oppilasvuotta varten?

    Ethän pakkaa liikaa. Perille päästyäsi haluat varmasti ostaa esimerkiksi vaatteita. Jotakin kannattaa toki silti ottaa mukaan.

    • Puhelin ja mahdollinen kamera
    • Kannettava tietokone ja laturi
    • Sovitin, jos kohdemaan pistorasiat ovat erilaisia kuin kotimaan
    • Lääkkeet
    • Hygieniatuotteet ensi alkuun
    • Käytätkö silmälaseja? Ota varalasit mukaan.
    • Vaatteita ensi alkuun. Onko koulussasi käytössä koulupuku tai muita pukeutumissääntöjä, joita sinun on noudatettava?
    • Kysy neuvoa isäntäperheeltäsi!
  • Mikä on Welcome Camp?

    Jotta vaihto-oppilasvuotesi alkaisi parhaalla mahdollisella tavalla, se käynnistyy lähes kaikissa kohteissa ohjelmamaksuun sisältyvällä STS Welcome Camp -valmennuskurssilla. Valmennuskurssimme järjestetään aina tunnetuissa kaupungeissa, ja ne kestävät muutaman päivän. Oma kurssikaupunkisi riippuu siitä, minne olet menossa viettämään vaihtovuottasi. Welcome Camp -valmennuskurssien järjestämispaikat voivat vaihdella vuodesta toiseen.

    Kurssilla tapaat muita opiskelijoita, jotka ovat matkalla elämänsä seikkailuun. Osallistut kiinnostaviin työpajoihin ja aktiviteetteihin, joissa käsiteltävistä aihepiireistä voi olla hyötyä vaihto-ohjelman aikana: koti-ikävästä selviäminen, uuteen kotiin sopeutuminen, mitä tehdä tarvitessasi tukea yms.

    Lue lisää Welcome Camp -valmennuskurssista kohdekuvauksesta

  • Miten matkustan kohteeseeni?

    STS varaa matkalippusi, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä. Ilmoitat vain meille, haluatko matkustaa kohteeseesi junalla vai lentäen.

    Koska kaikki opiskelijamme lähtevät matkaan kotoaan, useimmat heistä matkustavat yksin, eikä matkalla ole mukana STS:n ohjaajia. Jos vaihdat junaa tai konetta suuremmilla asemilla, muillakin opiskelijoilla voi olla sama matka. Käytä meiltä saamaasi keltaista STS-reppua, niin löydätte helposti toisenne, jos satutte samaan kulkuneuvoon.

    Saapuessasi kohdemaahan me tai isäntäperheesi tulee sinua vastaan asemalaiturille tai lentokentälle, ja sieltä matkustamme yhdessä isäntäperheen luo.

  • Tarvitsenko vaihtovuoteni ajaksi vakuutuksen?

    Tarvitset. Suosittelemme hankkimaan vakuutuksen DR-Walterilta, joka on erikoistunut tämäntyyppisiin matkoihin ja vakuutuksiin. Voit käyttää omaakin vakuutustasi, mutta se on ensin hyväksytettävä koululla ja joskus myös kohdemaallasi.

    Lue lisää kohdasta Varaus ja maksaminen

  • Kuinka paljon käyttörahaa tarvitsen?

    Suosittelemme, että varaat käyttörahaa ainakin 400 $/€ kuukaudessa. Kannattaa varautua siihen, että alussa saatat tarvita tätä enemmänkin, jos sinun on ostettava kirjoja, bussilippuja, puhelinkortteja jne.

    Muista, ettei sinun koskaan pidä lainata rahaa isäntäperheeltäsi tai kavereiltasi.

  • Mitä minulta vaihto-oppilaana odotetaan?

    Vaihto-oppilaana kohtaat monenlaisia uusia vaikutelmia ja kokemuksia. Osa asioista tuntuu erilaisilta, osa saattaa tuntua samalta kuin kotona. Näissä tilanteissa on tärkeää pysyä avoimin mielin ja kunnioittaa sitä, että koet nyt täysin erilaisen kulttuurin, ja säännöt asettaa joku muu kuin omat vanhempasi.

    Sinun on noudatettava antamiamme sääntöjä. Ne ovat olemassa turvallisuuttasi varten, ja ellet noudata niitä, sinun on palattava kotiin vaihto-oppilasvuotesi pituudesta riippumatta. Jos sinun on lähdettävä kotiin sääntörikkomuksen takia, maksua ei palauteta.

    Et saa esimerkiksi juoda alkoholia, käyttää huumeita etkä hankkia tatuointia tai lävistystä vaihto-oppilaana ollessasi. Et myöskään saa ajaa autoa etkä mopoa/moottoripyörää tai tehdä palkallista työtä. Voit kuitenkin ilman muuta tehdä vapaaehtoistyötä itsellesi tärkeällä alalla.

    Isäntäperheen kodissa sinun odotetaan osallistuvan päivittäisiin askareisiin, syövän aterioita yhdessä, viettävän aikaa perheen kesken ja osallistuvan heidän aktiviteetteihinsa. Isäntäperheesi on sinusta vastuussa koko oleskelusi ajan, ja sinun on tärkeää kuunnella heitä. Keskustelemalla avoimesti pääsette asioista sopimukseen. Yksi vinkki on kysyä isäntäperheeltä ensimmäisenä päivänä, millaisia odotuksia heillä sinua kohtaan on.

  • Voivatko vanhempani tulla tervehtimään minua vaihto-oppilasvuoteni aikana?

    Voivat. Vanhempasi ovat tervetulleita tervehtimään sinua ja isäntäperhettäsi vaihtovuoden aikana, mutta vasta sen loppupuolella. Vanhempasi eivät kuitenkaan voi edellyttää voivansa yöpyä isäntäperheessäsi, vaan heidän on itse järjestettävä majoitus käyntinsä ajaksi.

  • Onko minun varattava matkalippuni itse?

    Ei, vaan lähtiessäsi STS:n vaihto-oppilaaksi me varaamme kaikki matkasi. Lähtöpäivän lähestyessä lähetämme sinulle kaikki lippusi. Kotimatkasi varaamme vasta paluun lähestyessä.

  • Mitä voin odottaa isäntäperheeltäni?

    Jokainen isäntäperhe on erilainen. Osalla on lapsia, osalla ei. Osa on uskonnollisia, osa ei. Heitä kuitenkin yhdistää yksi asia: He haluavat, että tästä tulee elämäsi paras vuosi!

    Isäntäperheesi on sinusta vastuussa koko oleskelusi ajan, joten he määräävät säännöt, kuten kotiintuloaikasi ja mitä kotitöitä sinun odotetaan tekevän. He vastaavat aterioistasi ja elinkustannuksistasi. Muut kulut, kuten hygieniatuotteet, bussiliput, harrastukset, matkat ja vaatteet ovat omalla vastuullasi.

  • Minkä ikäisenä voin lähteä vaihto-oppilaaksi?

    Yleensä sinun edellytetään olevan vaihtovuoden alkaessa 14–18-vuotias, mutta vaadittava ikä voi vaihdella eri maiden koulujärjestelmän mukaan. Lisätietoja saat itseäsi kiinnostavan kohdemaan sivuilta.

    Huomaathan, että sinulta saatetaan periä lisämaksua täytettyäsi 18 vuotta.

  • Mitä eroa on High School Classic- ja Select-ohjelmilla?

    High School Classic on perinteinen lukiotason vaihto-oppilasohjelma. Se on täydellinen sinulle, jos haluat kokea aidon high schoolin ulkomailla ja olet valmiina ottamaan vastaan kaikki sen tuomat yllätykset ja elämykset. Profiilisi perusteella sinut yhdistetään isäntäperheeseen ja kouluun valitsemassasi maassa. Luokka, johon sinut sijoitetaan, päätetään ikäsi, kielitaitosi ja opintomenestyksesi mukaan.

    Jos valitset High School Select -ohjelman, ulkomailla oleskelusi on täysin omissa käsissäsi, ja monissa tapauksissa voit valita sekä maan että koulun, jota haluat käydä. Esimerkiksi jos haluat ottaa tunteja taiteessa, media-alalla, lisäkielissä, jossain urheilulajissa tai soittimessa, löydät etsimäsi laajasta Select-koulujemme valikoimasta.

    Kumman vaihtoehdon valitsetkin, saat kokea elämäsi parhaan vuoden.

  • Mitä kannattaa ottaa huomioon valitessani kaupunkia High School Select -ohjelmaan?

    Moni, joka varaa vaihto-oppilasvuotensa Select-ohjelmassamme, haluaa isoon kaupunkiin. Kokemuksemme perusteella pienempi kaupunki on usein parempi valinta, sillä siellä on helpompi tutustua uusiin ihmisiin.

  • Saanko varmasti paikan?

    Meillä STS:llä on sijoitustakuu. Tämä tarkoittaa, että varmistamme, että kaikki opiskelijamme voivat lähteä ja päästä kokemaan vaihtovuoden ulkomailla. Jos emme löydä sinulle koulua tai isäntäperhettä valitsemassasi kohteessa, sinulle tarjotaan vaihtoehtoista kohdetta. On suuri etu hakea ajoissa, jotta meillä on enemmän aikaa löytää sinulle paras mahdollinen isäntäperhe.

  • Mikä on paras ajankohta lähteä vuodeksi ulkomaille opiskelemaan?

    Silloin kun se sinulle sopii! Voit lähteä vaihto-oppilaaksi yhdeksännen luokan jälkeen ja palata käymään lukion samassa porukassa tai pitää tauon lukion ensimmäisen tai toisen vuosikurssin jälkeen – kaikki on mahdollista, kunhan olet oikean ikäinen haluamaasi kohdemaahan.