Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille
Jännittävä uusi elämä

Lyhytaikaisesta ulkomailla asumisesta on monenlaista hyötyä. Saat kokea monenlaisia hauskoja asioita, kerätä ihania muistoja ja oppia uuden kielen. Lisäksi tutustut uusiin ihmisiin ja uuteen kulttuuriin.

Joskus voit kohdata asioista, joihin et ole tottunut kotona. Isäntäperheessä teet ehkä totuttua enemmän kotitöitä tai sinulla on aikaisempi kotiintuloaika. Ruoka voi olla erilaista, ja sinun on ehkä pyydettävä lupaa osallistua johonkin tekemiseen. Se on kuitenkin osa kaiken viehätystä: jokaisessa maassa on omanlaisensa kulttuuri, ja sen pääset kokemaan viettäessäsi vuoden vaihto-oppilaana.

Kun keskustelet avoimesti isäntäperheesi kanssa ja sisäistät itseesi kohdistuvat odotukset, väärinkäsityksiä ja kulttuurien yhteentörmäyksiä sattuu harvemmin. Isäntäperheesi on tukenasi ja vastuussa sinusta koko oleskelusi ajan. Puhumalla avoimesti asioista opitte ymmärtämään toisianne. Yhdessä löydätte hyvät toimintatavat, vaikka säännöt olisivat erilaisia kuin kotonasi.

Isäntäperheessä asuminen

Lähdetpä vaihto-oppilaaksi mihin maailmankolkkaan tahansa, asut paikallisessa isäntäperheessä. Asuminen uudessa paikassa vieraiden ihmisten luona voi jännittää, mutta isäntäperheestä tulee usein koko vaihtarikokemuksesi mieleenpainuvin ja merkityksellisin osa. Siksi valitsemme isäntäperheet tarkkaan ja teemme parhaamme löytääksemme sinulle sopivimman perheen, usein yhteistyössä paikallisten järjestöjen ja alueella toimivien työntekijöiden kanssa.

Jokainen isäntäperhe on erilainen, kuten perheet yleensäkin. On urheilullisia perheitä ja perheitä, jotka viettävät mielellään paljon aikaa talon ja puutarhan parissa. Jotkut perheet ovat mukana vapaaehtoistyössä tai paikallisen seurakunnan toiminnassa, ja osassa isäntäperheitä on lapsia, osassa ei. Jokainen perhe on kuitenkin aidosti kiinnostunut vaihto-oppilaastaan, ja saapumisesi on todennäköisesti elinikäisen ystävyyden alku.

Pyri olemaan kuin kotonasi. Kerro ajatuksistasi. Auta kotitöissä ja kunnioita perheen sääntöjä, kuten tekisit omassakin perheessäsi. Vastineeksi saat ainutlaatuista ymmärrystä uudesta elämäntavasta ja kulttuurista, joka on jotain muuta kuin matkustaessa tyypillisesti koettava massaturismi. Toivot ehkä kokevasi kiitospäivän USA:ssa, iltapäiväteen Isossa-Britanniassa tai jalkapallo-ottelun Italiassa. Jokaisella maalla on oma viehätyksensä, ja lupaamme, että keräät lukemattomia ihania muistoja isäntäperheesi kanssa!

Isäntäperheesi on vastuussa sinusta ja ruoka- ja asumiskuluistasi koko oleskelusi ajan. Muista kuluista, kuten hygieniatuotteista, bussikorteista, harrastuksista, matkoista ja vaatteista, vastaat itse. Isäntäperhe päättää esimerkiksi kotiintuloajoista ja kotitöistä, joita sinun odotetaan tekevän. He arvostavat osallistumistasi perheen tekemiseen ja perinteisiin, mutta sinulle jää tietenkin aikaa myös omiin harrastuksiisi. Kerro aina isäntäperheellesi, minne olet menossa, ja muista, että he ovat innokkaita tapaamaan uudet kaverisi.

Lue entisten opiskelijoidemme kokemuksista isäntäperheessä asumisesta!