Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille
Norjan keskiyön aurinko ja vuoristot

Vaihto-ohjelma Norjassa

Classic
Ikä 16-17

Norjan kuningaskunta on yksi maailman pohjoisimmista maista. Maassa talvet ovat runsaslumiset ja kesällä sinulla on mahdollisuus nähdä keskiyön aurinko. Kansakunta on vaurastunut öljyn avulla ja Norja sijoittuikin ensimmäiseksi vuoden 2014 terveys ja hyvinvointitilastoissa. Tulet varmasti nauttimaan vaihto-ohjelmastasi Norjassa!

High School Classic

STS Classic on se tunnetuin, perinteinen High School –vaihto-ohjelma, jonka valitsee suurin osa vaihto-oppilaistamme. STS Classic on täydellinen sinulle, joka haluat mahdollisimman autenttisen ja aidon vaihtokokemuksen ja olet valmis ottamaan vastaan kaiken sen, mitä turistista paikalliseksi opiskelijaksi ryhtyminen voi mukanaan tuoda. Ja miten se toimii? Hakupakettisi perusteella sinulle määräytyy perhe, jonka asuinpaikan mukaan määräytyvät myös sijoitusalueesi sekä koulusi. Isäntäperheet itse päättävät, kenelle avaavat oven arkeensa. Parasta on se, että sijoitus voi osua mihin vain Norjassa, aina muodikkaista kaupungeista unohtumattomille vuonoille! Jos olet avoin aidolle seikkailulle, on STS Classic sinun vaihto-ohjelmasi!

Inspiroivat infotilaisuudet!

Lataa esitteesi

Lataa vaihtariesite ja saat kattavan paketillisen lisätietoa vaihto-ohjelmista, kohdemaista ja hakuprosessista. Inspiroivia lukuhetkiä!

Tutustu Norjan luontoon

Norja on paras vaihtoehto luonnosta nauttiville. Pääset tutustumaan ainutlaatuisiin vuoristoihin, vuonoihin, jäätiköihin, revontuliin ja paljon muuhun. Norjassa luonto on poikkeuksellisen kaunis vuodenajasta riippumatta. Norjalaiset vaalivat vanhoja kulttuuriperinteitään. Uudet ystäväsi opettavat mielellään sinulle norjalaisen elämäntyylin.

Väestö: 5.2 milj.
Pinta-ala: 387 000 km2
Pääkaupunki: Oslo
Rajanaapurit: Ruotsi, Suomi, Venäjä
Kieli: Norja
Kansallispäivä: 17. toukokuuta

Opiskele Norjassa

Norjassa suhde opettajan ja oppilaan välillä on usein avoin ja avulias. Koulussa sinun odotetaan olevan aktiivinen ja tekevän kaikkesi uutta oppiaksesi. Aiempia norjankielen opintoja ei vaadita vaihto-ohjelmaan mukaan päästäksesi. Suosittelemme kuitenkin vähintään alkeiden osaamista ja peruskielen ymmärtämistä, jotta sopeutumisesi olisi mahdollisimman vaivatonta. Opetus tulee olemaan joka tapauksessa norjaksi.

Norjalainen koulutusjärjestelmä

Norjassa lukio kestää kolme vuotta ja sitä kutsutaan nimellä Videregående. Lukiota käydään normaalisti 16-19 -vuotiaana korkeampaan koulutukseen valmistautumiseksi. Kouluvuosi jakaantuu kahteen lukukauteen, kuten meilläkin, syyslukukauteen ja kevätlukukauteen. Kouluvuoden aikana on 4 pidempää lomaa, kesäloma, syysloma, joululoma ja hiihtoloma. Normaalisti koulu alkaa kahdeksalta aamulla ja päivä päättyy kolmen jälkeen iltapäivällä.

Vaihto-oppilaat sijoitetaan yleensä lukion ensimmäiselle tai toiselle luokalle. Pakollisina oppiaineina tulet opiskelemaan mm. matematiikkaa, norjaa, englantia, historiaa ja yhteiskuntaoppia. Joissain tapauksissa saatat voida valita näiden lisäksi vapaaehtoisia aineita, riippuen koulusi tarjonnasta ja omista mieltymyksistäsi. Teoreettisten opintojen lisäksi monissa kouluissa on myös liikuntaa lukujärjestyksissään.

Norjalainen isäntäperheesi

Isäntäperheemme voivat olla kotoisin mistä osasta maata tahansa. Perheesi voi asua etelässä, lähellä Norjan kaunista saaristoa, pohjoisessa upeiden maisemien ja revontulien keskellä, lännessä syvien vuonojen ja valtavien jäätiköiden äärellä tai idässä ajomatkan päässä Norjan pääkaupungista Oslosta. Mihin ikinä sijoitutkin, kohtaat perille päästessäsi perheen, joka pienestä jännityksestään huolimatta odottaa sinua jo innoissaan ja on valmis avaamaan kotinsa oven vaihto-oppilaalle, sinulle!

Itsenäisty

Jo pienestä pitäen norjalaiset lapset oppivat olemaan itsenäisiä ja osallistumaan päätöksentekoon perheessä. Jokainen perheenjäsen auttaa kotiaskareissa, sinä osana perhettä mukaan lukien. Vaihto Norjassa tulee olemaan loistava tilaisuus kasvaa ihmisenä samalla, kun vietät vuotta uuden perheesi kanssa.

Perinteistä norjalaista ruokaa

Norjalainen ruoka voi olla hyvinkin erilaista, mutta ehdottomasti maistamisen arvoista. Pääset maistamaan makeaa ruskeaa juustoa, geitost, klassista får-i-kål -muhennosta ja ohutta leipää, jota kutsutaan lefseriksi. Toivottavasti pidät kalasta, sillä sitä tullaan tarjoilemaan varmasti useammallakin ruoalla. Norja tunnetaan merenkulkijoiden ja kalastajien maana. Onnekkaana saatat päästä maistamaan jopa valaan lihaa.

Yay, we’re on TikTok!

Faktaa

 • Kenelle: saapumishetkellä 16–17-vuotiaille
 • Lähtö: elokuussa
 • Kielivaatimukset: hyvä englanninkielen taito
 • Viisumi: opiskelulupa
 • Valmennuskurssi: STS Welcome Camp, sisältyy hintaan
 • Lukuvuosi: alkaa elokuussa, päättyy kesäkuussa
 • Koulua: ma-pe, noin 37 h / vko
 • Retket kohteessa: Tarjoamme matkoja Pohjoismaissa ja ympäri Norjaa, ja matkat voivat vaihdella vuosittain. Kustannukset lisätään.

Ota sukset mukaan!

Norjalaiset tykkäävät ajatella itseään urheilullisena kansana ja ulkoilmalajien erikoisosaajina. Tulet huomaamaan, että tämä pitää paikkaansa. Kesällä voit vetää vaelluskengät jalkaasi, pakata lounaseväät mukaasi ja lähteä kävelylle Norjan upeaan luontoon. Talvella on taas aika kaivaa esiin sukset.

Laskettelukeskuksia löytyy ympäri maata ja hiihto on yksi maan suosikkilajeista. Olet ehkä kuullut hiihdon kuumimmista nimistä, kuten Petter Northug ja Marit Bjørgen. Jos et, korjaantuu asia varmasti Norjan vaihto-ohjelmasi aikana.

Enemmän kuin urheilua

Tietysti Norja tarjoaa muitakin vapaa-ajan aktiviteetteja urheilun lisäksi. Löydät varmasti sinulle mielekästä tekemistä kouluajan ulkopuolella. Voit liittyä esimerkiksi musiikki-, teatteri- tai käsityökertoon. Kerhot ja klubit ovat samalla oiva tilaisuus oppia samalla lisää paikallisesta kulttuurista.

Viikonloppuna kokoat uudet ystäväsi yhteen ja lähdette yhdessä elokuviin, konserttiin tai tapahtumiin. Ne ovat kaikki hyviä mahdollisuuksia prepata myös kielitaitoasi. Monilla norjalaisilla perheillä on hyttejä eli kesämökkejä, joissa he tykkäävät viettää viikonloppuja ja lomiaan.

Matkoja muihin pohjoismaihin

Tartu tilaisuuteen nähdä muutakin pohjolaa Kutsumme kaikki pohjoismaissa opiskelevat vaihtarimme yhteensä kolmelle retkelle tutustumaan muihinkin pohjoismaihin. Maalis-huhtikuussa teemme yhteisen hiihtomatkan Lillehammeriin ja Hafjelliin Norwaan. Voit myös halutessasi osallistua kokopäiväretkelle Osloon. Toukokuussa voit lähteä kanssamme Tanskan suurimpaan vesipuistoon Lalandiaan ja maailmankuuluun Legolandiaan.

Joulukuu on otollista aikaa lähteä tutustumaan Suomen Lappiin ja Rovaniemeen yhdessä muiden pohjoismaissa opiskelevien vaihtareidemme kanssa. Tulee omakin kotimaa ja napapiiri nähtyä uusin silmin. Varmasti unohtumaton tapa kipaista vierailulla kotimaassasi vaihtoaikanasi. Tarjotut retket eivät sisälly vaihto-ohjelman hintaan. Paikallinen alue-valvojasi kertoo sinulle lisää retki- ja aktiviteettivaihtoehdoista.

STS Welcome Camp Eurooppa

Vaihto-ohjelmasi alkaa suositulla Welcome Campilla Eurooppa. Welcome Camp tarjoaa mahdollisuuden parhaaseen mahdolliseen starttiin kohti unelmiesi vaihto-ohjelmaa yhdessä muiden nuorten kanssa. Ohjelmassa tulee olemaan niin seminaareja, kuin nähtävyyksiä ja hauskanpitoakin.

Mitä hintaan sisältyy

 • Meno-paluulennot
 • Majoittuminen isäntäperheessä
 • Täysihoito isäntäperheessä
 • Opiskelupaikka paikallisessa koulussa
 • Henkilökohtainen aluevalvoja kohteessa, sekä STS:n tuki kotimaassa
 • STS Welcome Camp
 • STS Kick-off valmennus kotimaassasi ennen lähtöäsi
 • Hätäpäivystys/puhelintuki ympäri vuorokauden
 • Ilmainen haastattelu
 • Tapaamiset ja materiaalit, jotka valmistavat sinua sekä vanhempiasi.
 • STS reppu
 • STS-diplomi

Hinnat

Ole reippaasti yhteydessä jos olet kiinnostunut alle 5 kuukauden pituisesta ohjelmasta, se on useimpiin kohteisiin mahdollista!

Pituus
Lähtö
Vuosi
Hinta
10 Kuukautta
Syksy
2024
Alkaen 12 650 €
10 Kuukautta
Syksy
2025
Alkaen 12 650 €

Täytä hakemus

Hakemuksen tekeminen on ilmaista eikä sido sinua vaihto-ohjelmaan. Ilmaisen haastattelun jälkeen teet rauhassa päätöksen siitä, haluatko lähteä vaihtoon vai et.

Oppilaan tiedot

Huoltaja