Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille
We still have a few extra spots left for the USA, apply now!
Koe uusia asioita

Koulu ja vapaa-aika

Uusi koulusi

Koe eroavaisuudet! Mihin sitten oletkin tottunut, uusi koulusi on taatusti jotain muuta. Ja toisen maan koulujärjestelmään tutustuminen on todella kiinnostavaa! Pian olet tottunut erilaisiin rutiineihin, kuten miten opettajia tervehditään ja miten löydät seuraavalle tunnillesi. On tärkeää, että noudatat koulun sääntöjä ja tulet ajoissa tunneille. Useimmissa kouluissa oppilaat pukeutuvat tavallisiin vaatteisiin, mutta joissakin on käytössä koulupuku. Se riippuu aivan siitä, mihin kouluun päädyt. Vaihto-opiskelijan on erityisen hauskaa kertoa omasta kotimaasta muille. Se kiinnostaa opettajaasi ja luokkatovereitasi.

Uuden kielen oppiminen uudessa ympäristössä on hauskaa ja jännittävää, ja kotiinpaluun hetkellä moni osaa puhua kieltä täysin sujuvasti. Kielitaidosta on hyötyä koko loppuelämäsi ajan.

Elämäsi on silti paljon muutakin kuin koulunkäyntiä. Aikaa jää runsaasti myös harrastuksiin, liikuntaan ja retkiin, joiden myötä kasvat vieläkin enemmän vuoden aikana. Voit olla varma siitä, että vaihto-oppilasvuosi avaa sinulle monia uusia ovia.

Vapaa-aika

Vapaa-ajalla sinulla on tilaisuus oppia tuntemaan uusi kotimaasi. Voit tehdä retkiä, käydä kävelyllä tai viettää aikaa uusien kaveriesi kanssa. Liity jalkapallojoukkueeseen, soita bändissä, osallistu tanssiryhmän harjoituksiin, tee vapaaehtoistyötä tai käy kaverien kanssa kahvilla. Pääasia on tutustua uusiin ihmisiin, viettää aikaa heidän kanssaan ja käyttää vapaa-aikasi viisaasti.

Monien maiden kouluissa järjestetään vapaa-ajantoimintaa, jolloin pääset harrastamaan lempilajiasi tai kokeilemaan jotain uutta. Myös isäntäperheesi, luokkatoverisi ja aluevalvoja ovat tietenkin avuksi ja esittelevät sinulle asuinalueesi helmiä.

Usein saat myös tilaisuuksia lähteä nimenomaan vaihto-oppilaille järjestetyille matkoille ja retkille. Pyydä lisätietoja aluevalvojalta saavuttuasi paikan päälle.

Käyttörahat vaihto-oppilasvuoden aikan

STS suosittelee, että käytössäsi on vaihtarivuoden aikana noin 400 $/300 € kuukaudessa. Ota huomioon, että alussa kustannuksia voi olla enemmänkin, kun on aika hankkia koulukirjoja, maksaa jäsenmaksuja ja ehkä ostaa bussilippu tai muuta tarpeellista. (USA:ssa koulubussi on ilmainen.) Isäntäperhe ei vastaa esimerkiksi vapaa-ajanharrastusten, matkojen, vaatteiden ja hygieniatuotteiden kuluista.

Muistathan, ettei sinun pidä koskaan lainata rahaa keneltäkään tai kenellekään oleskelusi aikana, kaverit ja isäntäperheesi mukaan luettuina. Se voi helposti johtaa väärinkäsityksiin.