Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille
Hae nyt vuodelle 2024!
Matka kohdemaahasi

Matkustaminen kohteeseesi

Useimmat vaihto-oppilaat matkustavat kohteeseensa yksin, koska heistä jokainen lähtee matkaan eri puolilta maata. Määränpäästä ja muiden samaan kohteeseen lähtevien määrästä riippuen reitin varrella voi kohdata muitakin, joilla on sama matka. Siksi kannattaakin käyttää meiltä saamaasi keltaista STS-reppua. Sen avulla tunnistatte toisenne, jos sinulla ja muilla vaihto-oppilailla on yhteinen matka. Keltaisen STS-repun ansiosta myös isäntäperheesi ja henkilökuntamme on helpompi havaita sinut asemalaiturilla tai lentokentällä.

Uuteen seikkailuun lähtöaika riippuu siitä, milloin koulu alkaa ja milloin isäntäperheesi pystyy ottamaan sinut vastaan. Muistathan, että monissa maissa lukuvuosi alkaa syyskuussa. Jos Welcome Camp on osa matkaasi, menet ensin sinne ja sitten lopulliseen määränpäähäsi.

STS varaa matkasi ja lähettää sinulle matkaliput lähdön lähestyessä. Saat matka-asiakirjat sähköisinä, joten voit pitää niitä puhelimessasi. Muista, että passi, viisumi ja muut matka-asiakirjat kannattaa pakata helposti ulottuville käsimatkatavaroihin. Myös isäntäperheen osoite ja puhelinnumero sekä aluevalvojan yhteystiedot on hyvä pitää käsillä.

10 asiaa laukkuun pakattavaksi

Pakkaathan mahdollisimman kevyesti. Kun vietät kokonaisen vuoden ulkomailla, sinulle kertyy paljon uusia tavaroita, jotka haluat viedä mukanasi kotiin. Muutamia esineitä, jotka voi olla hyvä ottaa mukaan:

  1. Passi, sekä rokotustiedot
  2. Puhelin, kuulokkeet ja mahdollisesti myös kamera
  3. Tietokone
  4. Laturit ja adaptereja, jos kohdemaassa on erilaiset pistorasiat kuin kotona
  5. Reseptilääkkeet
  6. Hygieniatuotteet alkuajaksi
  7. Varalasit, jos käytät silmälaseja
  8. Vaatteita: käytetäänkö koulussa koulupukua tai onko siellä muita pukeutumissääntöjä, jotka on otettava huomioon? Muista, että hankit varmasti vaatteita paikan päältä.
  9. Sinun lempitavarasi, joita ilman et voi elää
  10. Pieni lahja isäntäperheellesi. Sen ei tarvitse olla mitään suurta tai kallista, vaan lempikarkkisi tai kokkikirja kotimaisilla resepteillä on loistava lahja tulevalle perheellesi

Kun olet saanut yhteyden isäntäperheeseen, kysy heiltä vinkkejä!

Saapuminen kohdemaahan

Perille saavuttuasi tulemme sinua vastaan rautatieasemalle tai lentokentälle. Sitten lähdemme yhdessä tapaamaan isäntäperhettäsi. Isäntäperheen luona kannattaa keskustella heidän säännöistään ja käytännöistään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin voitte heti välttyä monilta väärinkäsityksiltä.

Sinun on hyvä tietää, että saatamme ottaa Welcome Camp -valmennuskurssilla valokuvia vaihto-oppilaistamme. Näitä kuvia voidaan jakaa STS:n sosiaalisen median kanavissa, kuten TikTokissa, Instagramissa ja Facebookissa. Jos sinä tai vanhempasi ette halua sinun näkyvän kuvissa, ilmoita meille asiasta hyvissä ajoin ennen lähtöäsi.