Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille

    Mitä minulta vaihto-oppilaana odotetaan?

    Vaihto-oppilaana kohtaat monenlaisia uusia vaikutelmia ja kokemuksia. Osa asioista tuntuu erilaisilta, osa saattaa tuntua samalta kuin kotona. Näissä tilanteissa on tärkeää pysyä avoimin mielin ja kunnioittaa sitä, että koet nyt täysin erilaisen kulttuurin, ja säännöt asettaa joku muu kuin omat vanhempasi.

    Sinun on noudatettava antamiamme sääntöjä. Ne ovat olemassa turvallisuuttasi varten, ja ellet noudata niitä, sinun on palattava kotiin vaihto-oppilasvuotesi pituudesta riippumatta. Jos sinun on lähdettävä kotiin sääntörikkomuksen takia, maksua ei palauteta.

    Et saa esimerkiksi juoda alkoholia, käyttää huumeita etkä hankkia tatuointia tai lävistystä vaihto-oppilaana ollessasi. Et myöskään saa ajaa autoa etkä mopoa/moottoripyörää tai tehdä palkallista työtä. Voit kuitenkin ilman muuta tehdä vapaaehtoistyötä itsellesi tärkeällä alalla.

    Isäntäperheen kodissa sinun odotetaan osallistuvan päivittäisiin askareisiin, syövän aterioita yhdessä, viettävän aikaa perheen kesken ja osallistuvan heidän aktiviteetteihinsa. Isäntäperheesi on sinusta vastuussa koko oleskelusi ajan, ja sinun on tärkeää kuunnella heitä. Keskustelemalla avoimesti pääsette asioista sopimukseen. Yksi vinkki on kysyä isäntäperheeltä ensimmäisenä päivänä, millaisia odotuksia heillä sinua kohtaan on.