Empowering young people since 1958

Lucas Kehrein, STS:n aluevalvoja

Lucas oli STS-vaihto-oppilaana Minnesotassa, USA:ssa lukuvuonna 2015–2016. Hänen oma ruotsalainen perheensä on ollut isäntäperheenä kolme kertaa. Lucas on ollut aluevalvojana vuosina 2022 ja 2023.

Kuinka monelle vaihto-oppilaalle olet ollut aluevalvojana?
Neljälle: yhdelle oppilaalle USA:sta, kahdelle Saksasta ja yhdelle Brasiliasta. He kaikki ovat mahtavia ihmisiä!

Mitä aluevalvojana toimiminen käytännössä tarkoittaa?
Aluevalvoja on tärkeä tuki vaihto-oppilaalle ja isäntäperheelle koko vaihdon ajan. Vastuualueet vaihtelevat, mutta tärkeintä on pitää huolta siitä, että vaihto-oppilas ja isäntäperhe ovat tyytyväisiä. Vaihtovuosi ei tietenkään ole aina ihan helppo, mutta aluevalvojana voin vaikuttaa siihen, että kokemuksesta tulee mahdollisimman onnistunut. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kahvittelua, keilaamassa, tai mitä tahansa yhdessä päätätte. Vein myös kaikki vaihto-oppilaani paintballiin eli värikuulapeliin, jolloin seuranamme oli myös pikkuveljeni, joka oli aikoinaan itsekin vaihto-oppilaana. Työnkuvaan kuuluu myös uusien isäntäperheiden löytäminen. STS:n henkilökunta auttaa ja tukee mielellään, ja aina kun on tullut kysymyksiä tai huolenaiheita, olen saanut heiltä apua.

Miksi päätit ryhtyä aluevalvojaksi?
Koin, että henkilökohtaisten kokemusteni perusteella pystyisin eläytymään hyvin sekä vaihto-oppilaan että isäntäperheen rooliin. Voisin antaa tärkeän panokseni siihen, että kummankin osapuolen kokemuksesta tulisi mahdollisimman hyvä. Olen itsekin ollut vaihto-oppilaana, perheeni on toiminut isäntäperheenä, lisäksi olen työskennellyt ulkomailla. Minusta tuntui myös siltä, että olisi kivaa viettää aikaa vaihto-oppilaiden kanssa. Koen, että taustastani on ollut hyötyä, mutta sinulla ei tarvitse olla samanlaisia kokemuksia kuin minulla jos haluat ryhtyä aluevalvojaksi. Jokaisen aluevalvojan tausta on erilainen.

Miten työ on vaikuttanut sinuun?
Olen saanut uusia ystäviä: pidän yhteyttä vaihto-oppilaisiini, vaikka en enää toimikaan heidän aluevalvojanansa. On myös todella hauskaa ja kiinnostavaa jutella vaihto-oppilaiden kanssa heidän kulttuuristaan, ja verrata sitä heidän kokemuksiinsa Ruotsista ja ruotsalaisesta kulttuurista. Tätä kautta olen tutustunut uudella tavalla sekä Ruotsiin että vaihto-oppilaiden kotimaihin.

Mitkä ovat olleet isoimmat haasteet aluevalvojana?
Isoin haaste on isäntäperheiden löytäminen.

Onko jotain erityisen kivaa muistoa, jonka haluaisit jakaa?
Hyvistä muistoista mainittakoon se, että olin aktiviteettiohjaajana viimeisessä yhteisessä viikonlopputapahtumassa ennen kuin vaihto-oppilaat lähtivät takaisin kotimaihinsa. Oli todella kivaa kuulla kuinka moni heistä oppi puhumaan ruotsia ja vieläpä hyvin. Olin ällistynyt siitä kuinka virheettömästi yksi vaihto-oppilaista puhui ruotsia. Muita asioita, jotka jäivät mieleen erityisen hienoina, olivat käynnit kahviloissa. Kahvilareissuilla puhuimme vaihto-oppilaiden kanssa kaikenlaisista elämän asioista.

Voisitko suositella muillekin ryhtymistä aluevalvojaksi?
Ilman muuta! Se on tosi kiva lisätyö ja ehdottomasti kokemuksena hieno!

Mitä vinkkejä sinulla on tuleville aluevalvojille?
Tärkeintä on olla vaihto-oppilaan ja hänen isäntäperheensä tavoitettavissa. Kannattaa tehdä vaihto-oppilaan kanssa erilaisia asioita, kahden kuukauden väleinkin riittää. Se vaikuttaa myönteisesti vaihto-oppilaan kokemukseen ja auttaa rakentamaan hyvän ystävyyssuhteen.

Oletko pitänyt edelleen yhteyttä vaihto-oppilaisiin, joille olit aluevalvojana?
Olen pitänyt säännöllistä yhteyttä kaikkiin entisiin vaihto-oppilaisiini.