FAQ

Vaihto-oppilaan vastaanottaminen omaan ktiin, osaksi omaa ja oman perheen arkea on iso asia ja vaikuttaa niin sinun, kuin läheisimpiesi elämään. Samalla perheeksi ryhtyminen sekä isäntäeprhetoiminta itsessään herättää monia kysymyksiä.

Tässä useimmin saamamme kysymykset, kautta aikain, all time favourites, sekä tietysti vastaukset niihin, vuosien kansainvälisellä kokemuksellamme!

  • Siis miksi meidän kannattaisi ryhtyä isäntäperheeksi?

    Isäntäperheenä toimiminen on loistava keino avartaa omaa ja koko perheen ja lähipiirin maailmankatsomusta, ymmärtää vieraita kulttuureja ja kasvaa askel kohti kansainvälisempää arkea.

    Toimiessasi isäntäperheenä kotiisi astelee asumaan uusi perheenjäsen, perheen nuoret saavat uuden sisaruksen ulkomailta, naapurit saavat kansainvälisemmän naapuruston ja perheenne tilaisuuden kontakteihin ulkomailta, paikan, missä ehkä vierailla joskus tulevaisuudessa. 

    Perheen nuorelle isäntäperhetoiminta voi olla portti ja kimmoke myös omaan vaihto-ohjelmaan ulkomailla.

  • Miten pääsemme isäntäperheeksi?

    Kaikki alkaa yhteydenottopyynnöstä.

    Pienen juttutuokiomme jälkeen pääsette tutustumaan Suomeen saapuviin nuoriin ja valitsemaan omaan perheeseenne sopivaa oppilasta antamistamme vaihtoehdoista. Toki kipaisemme myös kylään katsomaan tiluksenne ja juttelemaan käytännön järjestelyistä ja prosessin etenemisestä.

  • Voiko isäntäperhe itse päättää, kenet oppilaista majoittaa?

    Kyllä! Lopullisen päätöksen sijoituksesta tekee perhe itse sen perusteella, kenen oppilaista kokevat oppilaan täyttämän hakupaketin perusteella sopivan perheeseensä parhaiten.

  • Olemme varanneet jo lomamatkan kouluvuoden ajalle, voimmeko silti ottaa vaihtarin?

    Oppilasta ei tulisi jättää kotiin yksin ilman samassa talossa majoittuvaa aikuista. Olisiko vaihtarin mahdollista matkustaa kanssanne? Kannattaa ainakin kysäistä vaihtarin perheeltä, olisivatko he innokkaita kustantamaan lomamatkan myös nuorelle kanssanne.

    STS:llä on myös ´väliaikaisperheitä´, jonne voimme mahdollisesti majoittaa nuoren perheenne loman ajaksi.

    Eli vastaisimme, että voitte silti ottaa vahtarin, katsotaan sitten yhdessä miten saamme vaihtarin arjen järjestettyä lomanne ajaksi. 

  • Mitä koulua nuori tulee käymään meillä asuessaan?

    Kaikki vaihtarimme tulevat vaihto-ohjelmaan, jonka tavoitteena on kokea mahdollisimman autenttisesti paikallisen lukiota käyvän nuoren elämää Suomessa. 

    Lähtökohtana on, että nuori käy kotinne läheistä lukiota, sitä lukiota, jonka oppilaaksiottoalueella asut, samaa lukiota, jossa perheenne nuori kävisi/käy.

    Toki pyrimme ottamaan huomioon myös nuoren kiinnostuksen kohteet ja erikoistumiset mahdollisuuksien mukaan. Mikäli nuori on tuleva muusiikin superstara ja alueellasi on musiikkilukio, olemme mitä todennäköisemmin yhteydessä sinne. 

    Täytyy muistaa, että lopullisen päätöksen nuoren hyväksymisestä kouluun tekee tietysti koulu itse, mutta sinun ei tarvitse koulupaikasta huolehtia, me hoidamme järjestelyt puolestanne. 

  • Onko oppilaalle ok, että työskentelemme kokopäiväisesti?

    Oppilaat ovat valmistautuneet siihen, että isäntäperheen vanhempi/vanhemmat työskentelevät kokopäiväisesti. Aluksi nuori saattaa tarvita hiukan enemmän huomiota ja tukea, mutta pian hänellä on jo omat ystävänsä ja sosiaalinen elämänsä, joka tuo rytmiä elämään itse kullekin. 

  • Kotonamme ei asu teini-ikäisiä, voimmeko silti majoittaa vaihtarin?

    Ehdottomasti!Isäntäperheenä voi toimia yksin asuva aikuinen, lapseton pariskunta, lapsiperhe tai perhe, jonka omat lapset ovat jo muuttaneet kotoa. 

    Osa suuremmista perheistä tulevista vaihtareista jopa toivoo olevansa perheen ainut teini vaihto-ohjelmansa ajan. 

  • Haluaisimme toimia isäntäperheenä, mutta meillä ei ole vapaata huonetta tarjottavaksi vaihtarille

    Eipä huolta, isäntäperheeksi ryhtyminen ei edellytä omaa huonetta vaihtarille, mutta oma peti täytyy pystyä järjestämään! Olisko vaihtarin mahdollista jakaa huone samaa sukupuolta olevan host-sisaruksen kanssa? 

  • Voimmeko toimia isäntäperheenä lyhyemmän aikaa, kuin vuoden?

    Kyllä vain! Voit valita majoittavasi vaihtarin lukuvuodeksi (10 kk), lukukaudeksi (5 kk) tai lyhyemmäksikin aikaa toimimalla tervetuloperheenä (min. 3 kk). 

  • Mitä tapahtuu, jos en tule toimeen vaihtarin kanssa?

    Kun kyse on ihmisistä, voi joskus käydä niin, ettei kemiat kohtaakaan, vaikka match olisi paperilla näyttänytkin täydelliseltä ja kaikki olisi hoidettu ´ohjekirjan mukaisesti´. 

    Perheelle ja nuorelle osoitettu aluevalvoja on oikea henkilö auttamaan teitä henkilökemioiden yhteensovittamisessa ja ongelmien ratkaisemisessa. Aluevalvoja auttaa myös siinä tapauksessa, ettei tilanne ole pelastettavissa ja on syytä harkita vaihtarin uudelleensijoittamista toiseen perheeseen. 

  • Maksetaanko isäntäperheenä toimimisesta?

    Ei makseta ei. Etsinnässä on perheitä, joilla on aito halu kansainvälistyä ja oppia uutta oman kodin ympyröissä, ilman rahallista korvausta. On tärkeää, että vaihtarimme pääsevät kokemaan itsensä aidoksi osaksi perhettä. 

     

  • Mitä olisi tärkeää pitää mielessä isäntäperheeksi ryhtyessä?

    Vaihtarin kotiutumisprosessi tulee tapahtumaan yllättävän nopeasti, joten on tärkeää alusta alkaen puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja sopia yhteisistä pelisäännöistä koko perheen kesken.

    Suosittelemme kyselemään ja keskustelemaan mahdollisimman paljon teidän ja kotimaidenne sekä kultturienne samankaltaisuuksista ja erilaisuuksista, tämä helpottaa tutustumista ja auttaa ymmärtämään nuorta ja hänen piirteitään paremmin. 

  • Mitä velvollisuuksia isäntäperheellä on? Mihin sitoudun?

    Isäntäperheen tulee tarjota vaihtarille majoittuminen täysihoidolla, eli oma sänky ja ruokailut. Nuori kustantaa tarvittaessa itse esimerkiksi koulukyydit, vapaa-ajan retket ja aktiviteetit ja hygieniatarvikkeet, mutta voi toki tarvita apua niiden hankkimisessa. 

  • Saako vaihtari valita itse, mihin kaupunkiin/alueelle hän sijoittuu?

    Ei. Vaihtoon hakeva nuori valitsee kohdemaan, mutta ei pääse vaikuttamaan maan sisällä sijoitukseensa. Pidämme tärkeämpänä löytää nuorelle perhe, johon hän sopii parhaiten, riippumatta siitä, missäpäin Suomea perhe asuu.