Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille
Varmista paikkasi edullisemmin - Hae 2020 vaihto-ohjelmiin viimeistään 2.9.19!

Laurin vaihto-oppilasvuosi vanhempien näkökulmasta!

Mon Nov 13 2017

Lauri päätti toteuttaa vaihtarihaaveensa ja päätyi kohdemietintöjen jälkeen hakemaan STS Select vaihto-ohjelmaan Kanadaan. Kohde valikoitui kielensä puolesta, sillä Kanadassa on mahdollisuus kartuttaa sekä englannin-, että ranskankielentaitoa.

Lauri vietti unohtumattoman vuotensa Kanadan Quebecissa.

Pääsimme haastattelemaan Laurin vanhempia ja kuulemaan heidän ajatuksiaan perheen nuoren vaihtoprosessista ja vuodesta kaukana kotoa, osana toista perhettä.

Millaisia ajatuksia teillä oli, kun Lauri kertoi halukkuudestaan lähteä vaihto-oppilaaksi toiselle puolelle maailmaa?

- Hyvin myönteisiä vaikkakin paljon kysymyksiä oli edessä.

Miltä tuntui ajatus siitä, että Laurilla on vuoden ajan toinen perhe kaukana Kanadassa?

- Totta kai se herätti paljon kysymyksiä. Erityisesti se, kuinka perhe ottaa vieraan nuoren omaksi. Tietysti myös se, kuinka aktiivinen perhe on ja millaisia harrastuksia perheellä on. Se että emme tunteneet perhettä ja meillä oli varsin vähän perheestä tietoa, oli varmaankin suurin huolen aihe koko matkassa.

Miten piditte yhteyttä perheeseen ennen Laurin lähtöä? Entä Lauriin ja perheeseen vaihdon aikana?

- Muutaman kerran puhuimme puhelimessa ennen matkaa. Matkan jälkeen olemme lähinnä olleet yhteydessä facebookin välityksellä. Enimmäkseen Lauri on pitänyt yhteyttä.

Millainen fiilis on nyt Laurin palattua?

- Hyvä fiilis. Lauri selvisi vuodesta loppujen lopulta hyvin vaikka syksyllä (marras-joulukuussa) oli vaikeita hetkiä. Lauri sai hyviä kavereita, erityisesti muista vaihtareista ja ajatuksena on tavata eurooppalaisia kavereita seuraavana kesänä. Ehkä jopa partiolaisia Kanadasta on tulossa Suomeen ensi kesänä.

Mitä koette Laurin oppineen / miten kasvaneen vaihdossa ollessa? Oliko vaihtovuodesta hyötyä?

- Mielestämme Lauri on samanlainen, tietysti vuoden vanhempi, kuin aikaisemmin. Englannin kieltä Lauri on oppinut ja erityisesti rohkaistunut käyttämään. Tämä muuten oli meille varmasti se tärkein tavoite.

Suosittelisitteko vanhempina muita vanhempia rohkaisemaan nuorta vaihtoon lähtöön? Mitä kehottaisitte ottamaan huomioon päätöstä tehdessä?

- Suosittelemme. Ehdottoman tärkeää olisi tietää perheestä, koulusta ja harrastusmahdollisuuksista enemmän kuin me saimme tietoa. Suomesta käsin on hyvin vaikea etsiä nuorelle harrastuksia, joissa hän pääsisi lähemmäksi paikallisia. Kävimme koko muun perheen voimin hakemassa Laurin Kanadasta ja pääsimme viikon ajan tutustumaan Laurin kotikaupunkiin. Se oli ehdottoman hieno asia ja suosittelemme sitä kaikille perheille. Tuo myös lähentää isäntäperhettä meihin vanhempiin.

Millaisia terveisiä lähettäisitte Laurin isäntäperheelle?

- Erittäin suuret kiitokset. Perheestä tuli Laurille erittäin läheinen ja Lauri on viikottain heihin yhteydessä whatsupin välityksellä. Toivottavasti näemme heidät Suomessa esimerkiksi Laurin lakkiaisissa. Olisi kiva tutustua lisää heihin.

Kiitämme perhe Holloa haastattelusta, on ollut ilo ja kunnia olla toteuttamassa Laurin vaihtariunelmia ja saada Lauri mukaan Ambassador -ohjelmaan inspiroimaan ja jakamaan kokemuksiaan nuorille, jotka itse haaveilevat vaihto-ohjelmasta ulkomailla.