Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille
Varmista paikkasi edullisemmin - Hae 2020 vaihto-ohjelmiin viimeistään 2.9.19!

Vaihtariäidin ajatuksia tyttären vaihto-ohjelmasta

Fri Mar 09 2018

Vaihtarimme Sara (kuvassa vasemmalla) elää parhaillaan vaihtariunelmaansa USA:ssa, Etelä-Dakotassa. Pääsimme haastattelemaan Saran äitiä Riikkaa (toinen vasemmalta) ja kuulemaan hänen ajatuksiaan Saran meneillään olevasta vaihto-vuodesta.

Riikka, olet itsekin ollut vaihto-oppilaana, kerro hieman omasta kokemuksestasi?

Olen ollut vaihto-oppilaana 1996-1997 Louisianan osavaltiossa Monroen kaupungissa. Oma vaihto-oppilas vuoteni oli yksi elämäni parhaimmista ajoista. Olin ainoa lapsi perheessä (perheen lapset aikuisia ja muuttaneet jo pois kotoa), mutta perheellä oli tiivis yhteys sukulaisten ja ystävien kanssa. Olimme paljon menossa milloin missäkin tilaisuuksissa. Pääsin myös matkustamaan ympäri Yhdysvaltoja isäntäperheen mukana. Olen pitänyt yhteyttä isäntä perheen kanssa kaikki nämä vuodet ja vieraillut heidän luonaan yksin sekä lasteni kanssa useita kertoja. Vaihto-oppilasvuodesta on vaikea sanoa yhtään yksittäistä muistoa. Kokonaisuus, kaikki ihmiset ja paikat joihin sai tutustua oli vuoden parasta antia.

Millaisia ajatuksia Saran halukkuus lähteä vaihtoon herätti alussa?

Olen puhunut omasta vaihto-oppilasvuodestani Saran kanssa jo Saran ollessa hyvin nuori. Sara taisi olla esikouluikäinen, kun hän ilmoitti lähtevänsä myös vaihtoon ”isona”. Siitä ollaan pidetty kiinni ja vuosien mittaan puhuttu siitä aina enemmän ja enemmän. Vanhemman näkökulmasta eniten jännitti se, millainen perhe tulisi olemaan. Jossakin vaiheessa silmiin sattui uutisia huonoista kokemuksista perheiden kanssa. Näistä keskusteleminen STS:n henkilökunnan kanssa helpotti. Missään vaiheessa emme ole kukaan epäröineet Saran lähtöä. Se on ollut selvää jo vuosia.

Saran vuosi alkaa olla jo lopuillaan, miten Saran vaihtoaika on mennyt vanhempien silmin?

Saran vuosi on kulunut nopeasti. Sara oli aluksi pettynyt sijainnista ja kaupungin pienestä koosta, mutta on päässyt siitä hyvin yli. Toki poikaystävän löytyminen on auttanut kotiutumista kaupunkiin. Sara on kertonut pääasiassa positiivisia asioita kaupungista ja asukkaista. Huonona puolena Sara on sanonut kokevansa oman luonteensa erilaisuuden amerikkalaisten kanssa. Saran on ollut vaikea avautua ja puhua tunteista tai ajatuksistaan isäntäperheen kanssa. Siihen on kuitenkin vuoden mittaan tullut parannusta. Kokonaisuutena Sara on pärjännyt hyvin ja olen vanhempana pyrkinyt tukemaan isäntäperheen vanhempien asettamia rajoja ja sääntöjä.

Millainen isäntäperhe Saralla on?

Saran isäntäperheeseen kuuluu isä, äiti ja kaksi siskoa. Saran isäntäperheen nuorempi sisko on erityislapsi ja siihen totuttelussa meni alussa aikaa. Nyt olen saanut viestiä, että Sara on pärjännyt siskon kanssa hienosti. Isäntäperheen vanhemmat ovat huolehtivaisia ja mielestäni meidän yhteistyömme on ollut toimivaa. Isäntäperheen äiti on viestitellyt kanssani Saraan liittyvissä asioissa ja minä olen voinut kysyä häneltä minun mielessäni olevia asioita.

Millaisia ajatuksia teissä herättää se, että Saralla on nyt toinen perhe kaukana maailmalla?

Minusta on äitinä ollut mahtavaa, että Saralla on ollut mahdollisuus saada toinen ”äitihahmo” elämäänsä ja samalla minä olen saanut uuden aikuisen, jonka kanssa pohtia Saran kasvuun ja kehitykseen liittyviä asioita. Saran vaihtariperheelle toivon kaikkea hyvää ja toivoisin, että meistä voisi tulla loppuelämän ystäviä heidän kanssaan.

Miten olette pitäneet yhteyttä Saraan ja millaista järjestelyä yhteydenpitoa ajatellen voisit suositella tuleville vaihtarivanhemmille?

Saran kanssa yhteydenpito on toteutunut noin kerran viikossa messenger videopuhelulla. Joskus Saralla on ollut muuta menoa viikonloppuisin emmekä ole päässeet juttelemaan, mutta silloin olemme viestitelleet. Mielestäni kerran viikossa tai jopa kahdessa on täysin riittävä yhteydenpito väli. Nuoren pitää saada viettää siellä omaa elämää ja saada omia kokemuksia mahdollisimman paljon.

Millaisen Saran odotat tapaavasi, kun lähdette vierailemaan Saran luona kohteessa pian?

Uskon, että Sara on aikuistunut vuoden aikana. Hänen kanssaan voi käydä erilaisia keskusteluja elämästä ja hän osaa perustella mielipiteitään paremmin kuin aiemmin. Olen pohtinutkin sitä, miten kotiutumisen jälkeen minun tulisi äitinä suhtautua Saraan. Hän ei vielä ole aikuinen eikä vastaa vielä omista asioistaan täysin itsenäisesti. Luulen, että oman tilan antaminen vs. äidin asettamat rajat voivat aiheuttaa meillä tulevaisuudessa keskusteluja.

Mikä on ollut teille vanhemmille hankalinta vuoden aikana?

Hankalinta on ollut se, ettei voi tehdä mitään heti. Mikäli Sara on viestittänyt jonkin asian olevan huonosti, en ole äitinä voinut kuin viestittää asiaa isäntäperheelle. En voi olla siellä auttamassa lastani. Onneksi tällaisia tilanteita ole kovinkaan montaa ollut eikä niissäkään ole mitään vakavaa tapahtunut.

Mitä haluaisit vaihtarivanhempana sanoa vanhemmille, joiden perheessä suunnitellaan nuoren vaihto-ohjelmaa?

Suosittelisin vanhempia pohtimaan oman lapsen vahvuuksia ja kykyä asettua välillä epämukaviinkin tilanteisiin. Lapsen pettymyksen sietokyvyn tulisi olla melko hyvä. Asiat eivät aina tapahdu oman mielen mukaisesti. Tulee pystyä tekemään kompromisseja sekä kunnioittaa isäntämaan tapoja ja tottumuksia. Vanhempien epäröinti on luonnollista. Silloin vanhemman tulee pohtia, mistä epäröinti kumpuaa. Onko kyseessä vanhemman oman tunne, jota hän ei usko kestävänsä vai onko kyseessä vanhemman tieto oman lapsensa vahvuuksista ja heikkouksista. Mielestäni aikuisen tulee pystyä sietämään ikävää omaa lasta kohtaan.

Mitä mieltä olette olleet STS:stä vaihto-oppilasjärjestönä? Millaisia odotuksia teillä on ollut ja miten ne ovat kohdanneet todellisuuden kanssa?

Olemme saaneet STS:ltä hyvät ja realistiset ennakkotiedot vaihtarivuotta ajatellen. Olen vanhempana kokenut saaneeni hyvät tiedot sekä päivitykset Saran tilanteesta vuoden aikana. Minulle on myös jäänyt sellainen kuva, että mikäli olisin apua tarvinnut, sitä olisin myös STS:n henkilökunnalta saanut.

Haluamme kiittää Riikkaa tuhannesti haastattelusta. Monet vanhemmat miettivät näitäkin asioita, kun vaihto-ohjelma oman nuoren kohdalla tulee ajankohtaiseksi ja siitä aletaan puhua kotona. Muiden vaihtarivanhempien kokemuksista kuuleminen tuossa tilanteessa auttaa hahmottamaan asioita ja tekemään päätöksen omankin nuoren mahdollisesta vaihto-ohjelmasta!

Tsekkaa vaihtokohteet ja lähetä hakemuksesi vielä tänään. Kutsumme sinut ilmaiseen vaihto-oppilashaastatteluun, jonka jälkeen teet lopullisen päätöksesi.

Tule kuulemaan lisää vaihto-ohjelmista ilmaiseen webinaariin tai toimistollemme Helsingin Töölöön. Ilmoittaudu mukaan alta.