Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille

Postia vuoden 00/01 vaihtariltamme Eeva-Kaisalta

Thu Apr 30 2020

Yksi vaihtaritoimistossa työskentelemisen suurimmista iloista on kuulla aikaisempien vaihtareidemme menestystarinoita maailmalta ja päästä jakamaan oppilaidemme kuulumisia tuhansille vaihto-ohjelmista kiinnostuneille nuorille ja heidän vanhemmilleen.

Tällä kertaa pääsimme tutustumaan Eeva-Kaisaan, joka on ollut STS Vaihtarina USA:ssa lukuvuoden 2000/2001. Eeva-Kaisaan törmäsimme sattumalta Matka 2020 -messuilla tammikuussa ja nyt pääsimme kuulemaan lisää hänen seikkailuistaan vaihtarihaastattelun myötä.

KUKA, MITÄ, MISSÄ JA MILLOIN?

Olen 37-vuotias kahden pienen lapsen äiti Helsingistä. Olen kotoisin Ulvilasta, jossa asuin nuoruuteni ja siellä asuessani lähdin vaihto-oppilaaksi.

Vietin vaihto-oppilasvuoden pienellä paikkakunnalla Tennesseessä Yhdysvalloissa 2000-2001. Lähtiessäni olin 17-vuotias ja siirtymässä lukion toiselle luokalle.

ENSIKIPINÄ

Innostuin ajatuksesta lähteä vaihto-oppilaaksi jo yläasteella, kun saimme kotiin eri järjestöjen vaihto-oppilasesitteitä. Tuolloin ei esitteiden ja vaihto-oppilasjärjestöjen järjestämien tapaamisten lisäksi ollut vielä juuri muuta paikkaa, mistä saada infoa ja jaettuja kokemuksia.

SIJOITUS

Olin alun perin toivonut sijoitusta USA:n länsirannikolle, mutta päädyinkin itärannikolle eteläiseen osavaltioon. Tietoa paikasta hain kirjastokirjoista. Sijoituksen suhteen olin avoimin mielin, olin vain niin innoissani tulevasta vuodesta.

Olin hyvin onnekas päästyäni isäntäperheeseeni. Isäntäperheeseeni kuului äiti ja isä. Heidän tyttärensä oli jo aikuinen ja muuttanut pois kotoa, mutta olimme kuitenkin hänen ja hänen miehensä kanssa paljon tekemisissä. Isäntäperhe oli erittäin omistautunut tulolleni. Minulla oli aluksi paljonkin hankaluuksia englannin kielen kanssa, mutta heidän kannustavan ja positiivisen asenteensa ansiosta opin kieltä lisää nopeasti.

Perheeni kanssa vierailimme viikonloppuisin läheisillä nähtävyyksillä, tavattiin muita vaihto-oppilaita ja heidän perheitään. Sunnuntai-aamupäivisin kävimme yhdessä kirkossa, mikä on hyvin yleistä.

KOULU

Kävin valtion koulua. Koulupäivät alkoivat aina samaan aikaan aamusta ja päättyivät samaan aikaan iltapäivästä, minkä jälkeen koululla alkoi harrastustoiminta. Itse pelasin tennistä ja yleisurheilin. Amerikkalaisiin ihmisiin on helppo tutustua, koska he ovat hyvin avoimia. Sain nopeasti uusia kavereita sekä koulusta että koulun jälkeisistä harrastuksista.

Vapaa-aikaa vietetään paljon koulun järjestämissä tapahtumissa. Koulut järjestävät esimerkiksi urheilu-tapahtumia, joihin useat koulun oppilaat osallistuvat.

Vaihto-oppilaat huomioidaan hyvin koulussa, useissa kouluissa on useampia vaihto-oppilaita eri maista. Omassa koulussani ei ollut muita Suomesta, mutta muualta tulleita kyllä.

VAPAA-AIKA

Vapaa-ajalla vietin paljon aikaa sekä isäntäperheen, että kavereiden kanssa. Viihdyin erittäin hyvin isäntäperheeni kanssa, ja he tutustuivat myös kavereihini.

Kavereiden kanssa vietettiin aikaa ravintoloissa ja ostareilla, käytiin paljon leffassa, rullaluistelemassa ja ajeltiin ympäriinsä. USA:ssa ajokortin saa 16-vuotiaana, ja kaikilla kavereillani oli ajokortti ja auto. Tämä helpotti myös omaa liikkumistani, koska välimatkat ovat usein melko pitkiä.

Vietin paljon vapaa-ajastani myös urheillen.

IKIMUISTOISIN HETKI

Itselläni ei ole tiettyä ikimuistoisinta hetkeä, koin koko vaihto-oppilasvuoden ikimuistoiseksi, omine haasteineen ja kokemuksineen. Vaihto-oppilasvuosi antaa paljon eväitä tulevaan.

HAASTEET

Itselleni suurin haaste oli huono kielitaitoni. Tosin sinnikkäästi olin päättänyt selviytyä, ja muutaman kuukauden päästä tilanne oli helpottanut jo selvästi.

Erityisen vaikea hetki oli palata kotiin Suomeen, mutta siitäkin selvittiin. Pidän edelleen yhteyttä vaihtariperheeseeni, sekä vaihto-oppilaskaveriini, joka asuu Brasiliassa.

YLEISET FIILIKSET

Olen erittäin tyytyväinen vaihto-oppilasvuoteeni. Se kasvatti ja opetti minua paljon, sekä antoi paljon itsevarmuutta tulevaan elämääni.

Koen vaihto-oppilasvuoden olleen hyvin onnistunut, kaikkine haasteineen ja onnistumisineen. Vuoteen kannattaa lähteä avoimin mielin, eikä liian suurin odotuksin. Jokaisen vuosi on ainutlaatuinen kokemus, kaikki kokevat ikävät ja haastavat asiat sekä iloiset ja onnelliset asiat eri tavalla, joten liikaa ei kannata peilata omaa vaihto-oppilasvuotta muiden kokemuksiin.

Vuosi oli huikea, sain useamman ystävän, joita olen saanut tavata vielä vaihto-oppilasvuoden jälkeenkin. Yksi hyvistä ystävistäni oli Brasilialainen vaihtari, hän on vieraillut kahdesti Suomessa ja itse olen vieraillut kahdesti hänen luonaan Brasiliassa. Olen myös kerran vaihto-oppilasvuoden jälkeen käynyt Tennesseessä ja sieltä muutama ystävä on vieraillut Suomessa.

TERVEISIÄ VAIHTOON LÄHTEVÄLLE ITSELLENI

Suhtaudu tulevaan avoimin mielin. On hyvä valmistautua vuoteen etukäteen, mutta kaikkien vuosi on erilainen ja erityinen. Ei kannata asettaa itselleen liian suuria odotuksia, arki on arkea myös muualla.

Itseäni mietitytti sijoituskohde koska se oli itselleni täysin vieras paikka, mutta lopulta olin erittäin tyytyväinen omaan alueeseeni.

Kaikista vastoinkäymisistäkin selviää, kun pitää vain positiivisen asenteen.