Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille

Postia vaihtariltamme Nooralta USA:sta

Mon Sep 23 2019

Ota STS seurantaan IG:ssä ja katsele maailmaa vaihtareidemme silmin!

Tein päätöksen lähteä vaihtoon ysiluokan lopussa. Halusin kokea high schoolin USA:ssa ja Suomesta pois pääseminen vuodeksi kuulosti minulle sopivalta idealta. Lukion ekan luokan lopussa olin todella tyytyväinen, että tein päätöksen lähteä, koska en olisi vielä osannut päättää mitä aineita haluan opiskella ja kirjoittaa.

Olen nyt ollut vähän yli kuukauden pois kotoonta täällä Duluthissa, Minnesotassa uudessa kodissani. Sijoitus ei olisi voinut onnistua paremmin. Oli mennyt alle viikko, kun tuntui jo että kuulun perheeseen.

Täällä minulla on pikkusisko ja ensimmäistä kertaa elämässäni myös pikkuveli. Host vanhempani tekivät sopeutumisesta ja perheeseen kuulumisesta todella helppoa. Perheeni on urheilullinen ja terveellinen ja elävät melko samanlaista elämää kuin mihin minä olen tottunut.

Arkipäivät täällä on todella pitkiä, joten perheen kanssa yhteistä aikaa kotona ei ole kuin pari tuntia päivässä. Se aika yleensä menee syödessä päivällinen ja jutelessa päivän kuulumisia. Viikonloppuisin melkein aina jollain on joku kisa tai peli mihin mennnä ja jos ei ole niin silloin aika käytetään kavereiden kanssa. Alue missä asun on todella kaunista ja 50 metrin päässä on metsä, missä on joki ja ihania polkuja, joten meillä on tapana viettää paljon aikaa ulkona ja metsässä. Jollain perheillä USA:ssa on tapana viettää paljon perhe aikaa, mutta tämän perheen elämä on sen verran hektistä, että sille ei jää hirveesti aikaa. Pyrimme syömään päivällisen yhdessä, käydään kirkossa sunnuntaisin silloin kun se sopii järkevästi ohjelmaan ja pelataan lautapelejä tai kortteja jos sattuu jäämään aikaa illalla.

Koulussani täälä on 1600 oppilasta ja vaikka se on reilusti isompi kuin kouluni Suomessa niin se ei tunnu kauhistuttavan isolta. Käytävillä näkee melkein aina siirtymillä jonkun tutun naaman. Koulun koko on parhaiten huomattavissa, kun käytävät täyttyvät oppilaista ja käveleminen seuraavaan paikkaan on todella hidasta. Koulu voi olla helppoa tai vaikeeta, mutta se riippuu paljon siitä millaista siitä itse tekee. Etukäteen koulua ja siihen liittyvää sanastoa on turha stressata, koska se tulee ajan ja käytön kanssa. Matikka vaatii välillä enemmän ajattelua, että ei tee tyhmiä virheitä ja varmasti ymmärtää tehtävänannon. Opettajat ovat oikein mukavia ja ymmärtävät, että eri kielellä opiskelu vaikeuttaa asioita. Opettajat auttavat niin paljon kuin tarvitsee aivan niin kuin muitakin oppilaita. Koulussa vaihto-oppilaita ei pidetä tyhminä, mutta meiltä ei myöskään oleteta parhaita numeroita koulusta.

Harrastan tällä hetkellä koulun urheilujoukkueessa uintia. Treenit ovat heti koulun jälkeen ja kestävät kaksi tuntia. Bussi hakee minut kouluun 8.24 ja koulu alkaa 9.00. Lähden aamuisin kotoa 8.15 ja pääsen kotiin yleensä 18.30 aikoihin. Vapaa-aikaa ei jää paljoa, sillä kotiin pääsemisen jälkeen pitää syödä, tehdä läksyt ja valmistella lounas sekä kaikki muut tavarat seuraavaan päivään. Välillä koulun jälkeen on pelejä tai muita aktiviteetteja, jotka on ajoitettu niin, että urheilijatkin ehtivät sinne harkkojen jälkeen. Aina, jos vain on mahdollista osallistun koulun tapahtumiin. Koen, että minulla on paljon kavereita ja saan kokoaika kutsuja mennä tekemään milloin mitäkin, mutta harvoin pääsen tai ehdin harkkojen takia. Uinnissa minulla on kuitenkin läheisimmät kaverini, tunneilta minulla on paljon kavereita ja sitten on myös niitä joihin on sattumalta tutustunu esim. tansseissa tai peleissä.

Viikonloppuna lauantaisin on lähes poikkeuksetta aina kisat, joten ne vievät melkein koko päivän. Sunnuntait ovat enimmäkseen vapaapäiviä ja silloin on aikaa olla kavereiden tai perheen kanssa tai jos haluan voin löhöillä sohvalla koko päivän.

Tämä on ollut tähän mennessä elämäni paras kuukausi. Tämä oli juuri mitä tarvitsin ja haluisin. Olen nauttinu täällä joka hetkestä ja olen oppinut nyt jo paljon enemmän hyödyllisiä asioita kuin mitä koulu pystyisi koskaan opettamaan. Jos vaihto-oppilaaksi lähteminen on asia, mitä olet koskaan miettinyt tai ajatellut haluavasi niin suosittelen todella vahvasti. Vastaavaa kokemusta et saa mistään ja vaihtovuoden aikana opit, koet ja näet paljon asioita, joista et muuten olisi edes tietoinen.

Olen ollut täällä vasta kuukauden, mutta ikimuistoisia hetkiä on ollut jo paljon. Jos pitäisi valita yksi yksittäinen se olisi ekat uintikisat missä pääsin osallistumaan ja osaksi high schoolin school spiritiä.

Onneksi vasta kuukaisi vaihtovuodestani on mennyt, joten minulla on vielä paljon enemmän koettavaa ja ikimuistoisia hetkiä edessä.

Kiitoksia Nooralle kuulumistensa jakamisesta meidän ja tuhansien vaihto-ohjelmasta haaveilevien nuorten kanssa!

Lataa ilmainen vaihtariesite!

Tutustu myös muihin vaihtareihimme:

Wilman kuulumiset USA:n Selahista

Teresan elämää USA:n Pheonixissa

Postia vaihtariltamme Lauralta Australiasta

Vaihto-ohjelmakuumeen herättyä, saat hyödyllistä lisätietoa osallistumalla kansainvälisiin webinaareihimme. Katso ajankohdat ja ilmoittaudu mukaan!