Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille

Postia vaihtariltamme Enniltä Saksasta

Wed Jan 15 2020

Hei vaan!

Mä olen Enni Lahtinen ja olen puolisenvuotta vaihto-oppilaana Saksassa! Ikää löytyy sellaiset 17-vuotta ja pääpainotteisena lajina harrastan kilpauintia.

Vaihto-oppilaana oleminen ei ole yksinkertaista, mutta se on tällä hetkellä elämäni parhaimpia kokemuksia. Joka päivä saa oppia uusia asioita, jos ei koulunkirjasta tai kielestä niin ainakin itsestä! Tottahan toki, kieli kehittyy joka päivä ja uutta sanavarastoa kehittyy, mutta koen vaihdon olleen myös osittainen matka kohti aikuisuutta.

Uusi kieli ja kulttuuri oli alussa pelottavaa ja raskasta, mutta siihen on yleensä host-perhe ja uudet ystävät! Tärkein oppi, jonka Lontoon Welcome Campillä opin, oli: ”Ole aina ensimmäinen”. Oppi toimii myös ihan hyvin urheilulajeissa, mutta jujuna oli ystävien saaminen. Ihan ensimmäisenä koulupäivänä, menin 12-vuotiaan host-siskoni kanssa kouluun ja minua pelotti: ”Saanko ystäviä?”, ”Entä jos en ymmärrä?” ja ”Entä jos minua ei ymmärretä?” koulun opo antoi vähän tönäisyä istuttamalla minut sattumanvaraisesti pöytään ja eihän siinä sitten ollut muuta vaihtoehtoa kuin alkaa puhumaan. Nyt olen hyviä ystäviä kyseisen pöytäseurueen kanssa!

Koulussa oli aluksi aika hankalaa kielimuurin takia, mutta sitten sain erityisluvan puhelimen sanakirjan käyttöön. Oman aineeni opettajat ovat olleet todella ymmärtäväisiä, jos en olekaan ymmärtänyt ja kysyvät minulta aina haluanko tehdä kokeen. Koen itseni helposti stressaantuvaksi arvosanoista, joten päätin etten ota niitä, joka on samalla tehnyt koulunkäynnistä helpompaa ja rennompaa!

Kuten edellä mainitsin, lajinani on kilpauinti. STS onnistui löytämään minulle parhaan mahdollisimman perheen, jossa ymmärretään urheilun merkitys sekä mahdollistetaan mahdollisuuteni uintia. Uintiryhmästä tuleekin suurin osa läheisimmistä ystävistäni, joidenka kanssa käyn kahvilla ja kaupungilla tai ihan vain hengaan kotisohvalla.

Host-perheeni kanssa olen myös kiertänyt Eurooppaa ja olen käynyt neljän kuukauden aikana jopa 6 eri maassa. Matkantekoa on tosin myös helpottanut Saksan sijainti kartalla, ja se, että olen Karlsruhen kaupungissa, joka sijaitsee lähellä Ranskan ja Sveitsin rajaa. Matkustaminen asuntovaunun kanssa on tiivistunnelmaista, mutta se samalla yhdisti meidän perhettä ja opittiin tuntemaan toisiamme ja tapojamme paremmin.

Haasteita on löytynyt niin pyöränrenkaan paikkaamisesta koti-ikävään, mutta silloin on aina hyvä pyytää apua tai soittaa kotiin ja nähdä, ettei elämä sielläkään ole sen kummoisempaa. Viettäminen aikaa host-perheen tai kavereiden kanssa on myös yksi tapa viedä ajatuksia pois koto-Suomesta😉

Vaikka tykkään yli kaiken olla Saksassa ja tulen kaipaamaan mun host-perhettä ja kavereita. Lähden kuitenkin ihan hyvillä mielin takaisin Suomeen sukuni luo, jotka jo odottavat minua (toivottavasti innolla😂)! Mulla on viimeinen kuukausi pyörähtänyt käyntiin, ja kohta pitäisi alkaa katsomaan tavaroita kasaan ✈...

Kiva, kun sain jakaa palan mun vaihdosta teidän kanssanne, toivottavasti edes osa tästä hienosta elämyksestä tavoitti teidätkin ja ne jotka epäröivät vaihtoon lähtöä, uskaltaisivat nyt oppia uudesta kulttuurista ja nauttia uusista kokemuksista

TERKKUJA❤

-ENNI

Seuraa STS:ää Instagramissa @stsfinland, pääset tutustumaan Ennin ja monien muiden oppilaidemme arkeen maailmalla!