Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille

Postia vaihtariltamme Wilmalta USA:sta

Mon Apr 29 2019

´Mä sijoitun Washington osavaltioon, pieneen kaupunkiin nimeltä Selah. Aluksi kauhistelin miten pieni paikka tämä on, koska olen koko elämäni asunut Helsingissä.´

STS:n IG:ssä olemme muutamaan otteeseen päässeet seuraamaan vaihtarimme Wilman elämää vaihto-oppilaana USA:ssa. Ota seurantaan @stsfinland IG:ssä ja lue alta Wilman kuulumisia 8 kuukautta vaihdossa oltuaan. Mitä on jäänyt käteen, mikä on aiheuttanut eniten haasteita?

ENSIKIPINÄ?

Alunperin ajatuksen hakea vaihtoon ulkomaille sain monta vuotta sitten. Se on ollut mun pitkäaikainen unelma kokea Amerikkalainen high school-elämä & asua ulkomailla. Mun ystävä haki myös vaihtoon, joten rohkenin itsekin sitten hakea. Valitsin Jenkit, koska halusin oppia puhumaan sujuvaan enkkua, kokea nimenomaan sen high school- elämän ja reissata ympäri Jenkkejä! Kesä ennen vaihtoa oli kyllä jännitystä täynnä, mutta olin kyllä super innoissani tulevasta vuodesta!

SIJOITUS?

Mä sijoitun Washington osavaltioon, pieneen kaupunkiin nimeltä Selah. Aluksi kauhistelin miten pieni paikka tämä on, koska olen koko elämäni asunut Helsingissä. Nyt olen rakastunut tähän sympaattiseen paikkaan & yhteisö on niin ystävällinen, ja hassua miten esimerkiksi ruokakaupassa törmää melkein aina tuttuihin! Mun perheessä ei ole mun ikäisiä lapsia, eli kaikki neljä lasta asuu jo omillaan. Mun host-perhe on niin ihana, me tullaan ihan super hyvin juttuun & heistä on muodostunut mulle kuin toinen perhe. Yhdessä mun perheen kanssa me urheillaan ja matkustellaan aika paljon. Matkustelu on kyllä niin siistiä! Muuten me eletään ihan normaalia arkea, syödään illallista yhdessä ja katsotaan Netflixiä.

KOULU?

Mun koulussa on noin 1000 oppilasta. Mun koulu Suomessa on yli puolet pienempi, joten tämä tuntui aika paljolta aluksi. Täällä on tosi mielenkiintoisia kouluaineita, mm. viittomakieli, painonnosto, kuoro, bändi & yhdellä tunnilla opetellaan hoitamaan vauvanukkeja! Urheilu on tosi iso asia Jenkki kouluissa. Myös yhteishenki on täällä super hyvä, kaikki kannustaa kaikkia & on niin siistiä mennä katsomaan koulun korispeliä, kun katsomo on täynnä oppilaita! Koulunkäyminen täällä on kyllä tosi erilaista, mutta ehdottomasti kokemisen arvoinen.

VAPAA-AIKA?

Vapaa-ajalla mä vietän tosi paljon aikaa kavereiden ja host-perheen kanssa. Mä harrastan yleisurheilua ja se on tosi hauskaa. Meidän koulun joukkueessa on 150 oppilasta, joten ihan varmasti tutustuu uusiin ihmisiin. Meidän harkat alkaa heti koulun jälkeen, joten se vie tosi paljon mun vapaa-aikaa. En ole ikinä harrastanut yleisurheilua ennen, mutta halusin kokeilla jotain uutta täällä. Kavereiden kanssa puuhataan vaikka mitä: mennään ostarille, rullaluistelemaan, keilaamaan, leffaan, tai sitten vaan hengaillaan ja käydään ihanissa kahviloissa! Just yksi päivä mentiin sirkukseen, se oli tosi extempore mutta hauska kokemus!

YLEISET FIILIKSET?

Vaihtarielämä kyllä maistuu! Ehdottomasti mun elämäni paras kokemus. Oon tavannut ihan huippu ihmisiä & tää paikka on kuin mun toinen koti. Suosittelen todellakin kaikille nuorille, joita yhtään kiinnostaa. Voin luvata, että te ette tuu koskaan katumaan tätä päätöstä. Mä oon nähnyt maailmaa ja kasvanut ihmisenä ihan hurjasti. Tulet itsenäistymään ihan varmasti. Myös mun englanti on parantunut ihan hurjasti, josta on todellakin hyötyä tulevaisuudessa.

IKIMUISTOISIN HETKI?

Se varmasti ikuisesti mielessä säilyvä moment vaihdon ajalta?

Mulla on ollut niin monta ikimuistoista hetkeä täällä, mutta jos yksi pitäis valita niin meidän Havaiji reissu! Snorklasin delfiinien, kilpikonnien ja rauskujen kanssa. Se oli upea kokemus! Kaikki ihmiset ja Selah tulee myös pysymään mun sydämessä ikuisesti.

HAASTEET?

Mua on yllättänyt eniten, miten erilainen tää kulttuuri oikeesti on. On monta asiaa, mitä leffat ei sulle kerro! Mua ei ole kauheasti koti-ikävä vaivannut. Haasteet kasvattaa ja opettaa, mutta mikään ei ole ollut ylitsepääsemätöntä. Mä uskon, että asenne ratkaisee. Jos lähdet hyvällä asenteella kohti vaihtovuotta, tahdot oppia uutta ja olet valmis välillä astumaan pois mukavuusalueeltasi, ei mikään haaste voi estää sinua!

TERVEISIÄ KOTIIN?

Lähetän hurjasti terveisiä kotiin! Mulla on hurjasti tarinoita jaettavana, pian nähdään!

-Wilma

Ihania uutisia sinulle, joka haaveilet vaihto-ohjelmasta ulkomailla!

Kun haet ja varmistat paikkasi vaihto-ohjelmassa pian, voit olla yksi onnekkaista vaihtaristipendin saajista. Jaossa on stipendejä yhteensä 4500 €:n arvosta!

Lue lisää

Lataa tai tilaa ilmainen vaihtariesite!

Tutustu myös muihin vaihtareihimme:

Sinin kuulumiset Australiasta

Teresan elämää USA:n Pheonixissa

Postia vaihtariltamme Nooralta USA:sta

Vaihto-ohjelmakuumeen herättyä, saat hyödyllistä lisätietoa osallistumalla kansainvälisiin webinaareihimme. Katso ajankohdat ja ilmoittaudu mukaan!