Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille
Varmista paikkasi edullisemmin - Hae 2020 vaihto-ohjelmiin viimeistään 2.9.19!

Kuinka viettää juhlapyhät vaihdossa ollessasi?

Fri Dec 08 2017

Vie kulttuurisi mukanasi

Se, että asut vuoden toisessa maassa ei tarkoita, ettetkö pystyisi juhlimaan kotimaasi tavoin niitä juhlapyhiä, joita kotiväkesikin juhlii. Oman kulttuurin ja tapojen vieminen mukanasi, olemaan osa vaihtovuottasi, on loistava tapa tutustuttaa uusi perheesi ja uudet ystäväsi omaan kotimaahasi. Näin itsesi lisäksi myös monet muut pääsevät avartamaan maailmankatsomustaan tutustumalla uusiin kulttuureihin. Isäntäperheesi ja uudet ystäväsi ovat varmasti kiinnostuneita kuulemaan, kuinka Suomessa vietetään joulua tai vaihdetaan vuotta, mikä on Runebergin torttu ja mitä laskiaisena tai pääsiäisenä laitetaan tarjolle. Ehkä voitte harjoitella Maamme-laulun Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi tai laulaa syntymäpäivinä ´Happy Birthday to you´:n päälle myös ´Paljon onnea vaan´.

Juhli kuin paikallisetkin

Tietysti yksi tärkeimmistä vaihdon osa-alueista on tutustua paikalliseen kulttuuriin ja oppia elämään ´maassa maan tavalla´, omia juuriaan kuitenkaan unohtamatta. Kannattaa ehdottomasti osallistua paikallisten juhlapyhien ja erilaisten ´kissanristiäisten´ viettoon, sillä usein ne ovat iso osa kulttuuria ja mainio mahdollisuus tutustua myös uusiin ihmisiin rennossa ympäristössä. Suurin osa ihmisistä on ylpeä omasta kultuuristaan ja erityisesti oman maansa kansaa yhdistävistä juhlaperinteistään. Todennäköisesti käyt vaihdossa vain kerran elämäsi aikana, joten ota siitä kaikki irti ja heittäydy mukaan kaikkeen, mitä vaihto tuo tullessaan!

Pidä oma juhla

Ja miksipä ei. Jos alueellasi ei satuta järjestämään erikseen vaikkapa pikkujouluja joulunodotuksen kunniaksi, järjestä nee itse. Kutsu mukaan perheesi ja ystäväsi ja yhdistä illanvietossa paikallisia ja suomalaisia perinteitä. Leipokaa joulutorttuja, leikkikää muutama pikkujoululeikki ja jakakaan jokaisen tuomat pienet paketit. Pyydä paikallisia ystäviäsi kertomaan, mitä he perinteisesti pikkujoulujuhlissaan tekevät ja yhdistele ohjelmassa molempia kulttuureja. Juhlahumu on oiva tapa perinteisiin tutustumisen lisäksi helpottaa koti-ikävää joulun lähestyssä.

Älä hukkaa aikaasi kotiin soitellen

Jos koti-ikävä kuitenkin yllättää joulupyhien aikaan, älä sorru viettämään päiviä kotiin soitellen ja chattaillen. Tämä saattaa pahentaa ikävää ja pitkittää sen kestoa pitkälle pyhienkin yli. Lähde sen sijaan tutustumaan uuden kotikaupunkisi juhlahumuun ja joulukoristeluihin. Ehdota peli-iltaa perheellesi tai soita uusille ystävillesi ja lähde kaakaolle kahvilaan. Jo STS Welcome Campilla olet tutustunut muihin vaihtareihin, jotka ehkä koevat samoja fiiliksiä kanssasi, mikset olisi heihin yhteydessä ja lähtisi porukalla istumaan iltaa ja vaihtamaan kuulumisia, vertaistukea ja mainio vapaa-ajanviettomahdollisuus samalla kertaa, monta kärpästä yhdellä iskulla!

Tutustu uusiin paikkoihin

Pyhinä koulut ovat kiinni ja kaikilla on vapaata. Se, että olet matkustanut kokonaan uuteen maahan vuottasi viettämään ei tarkoita sitä, ettetkö voisi ottaa tilaisuudesta kaiken irti ja matkustella vieläkin vähän enemmän. Lähde tutustumaan lähikaupunkeihin ja -nähtävyyksiin. Ehkä lähistöltä löytyy kohteita, joiden kokematta jättämistä jäisit katumaan kotiin palattuasi. Ota siis mukaan vaikka uudet ystäväsi ja hypätkää bussiin, ties mitä reitin päässä odottaakaan!

Kutsu ystävät ja perhe kylään

Useimpien vaihtareiden perheet ja ystävät kotipuolessa ovat halukkaita vierailemaan kohteessa nuoren siellä ollessa. Hyvää aikaa kutsua vanhat tutut moikkaamaan, on tietysti juhlapyhien aikaan, kun sinullakin on enemmän vapaata aikaa eikä koulustressi paina päälle. Vaikka vanhoista tutuista eroaminen jälleen pyhen jälkeen onkin hankalaa, jää yhdessä kohteessa vietetystä ajasta varmasti paljon puhuttavaa ja muisteltavaa myöhemmälle ja samalla lähipiirisi ymmärtää huomattavasti paremmin, mitä kokemuksesi vaihto-oppilaana onkaan sinulle antanut ja kuinka paljon kasvattanut.

Tule mukaan inspiroivaan infotilaisuuteen kuullaksesi lisää vaihto-ohjelmien tarjoamista mahdollisuuksista ja hae mukaan syksyllä 2018 alkavaan ohjelmaan nyt!