Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille
Postia maailmalta – tutustu vaihtareihimme

Ernestin ja perheen ajatuksia tulevasta vaihto-ohjelmasta

Wed Apr 10 2019

Terveisiä toimistolta - huhtikuu 2019!

Haku syksyn 2019 Classic-vaihto-ohjelmiin on päättynyt ja jäljellä on enää muutamia hajapaikkoja Select-ohjelmiin. Toimistolla keskitytäänkin nyt viimeisten hakupakettien kasaamiseen yhdessä oppilaiden ja perheiden kanssa, kun samalla odotellaan innolla syksyn oppilaiden sijoituksia kohteesta.

Ensimmäisiä hakupakettinsa valmiiksi kasanneita ja sijoituksensa jo saaneita on 16-vuotias Ernesti, joka suuntaa syksyllä viettämään vaihto-ohjelmaansa USA:han. Toimistolla ollaan vähintäänkin yhtä innoissaa Ernestin sijoituksesta, kun Ernesti ja vanhemmatkin. Pääsimme hieman haastattelemaan perhettä ja kyselemään heidän fiiliksiään nyt sijoituksen saavuttua.

Miksi vaihtoon?

Tärkein syy vaihtoon hakeutumiselle oli kielitaidon kartuttaminen. Nykyisessä kansainvälisessä työelämässä on tärkeää puhua ja kirjoittaa sujuvaa englantia. Vuosi englanninkielisessä ympäristössä antaa tähän hienot valmiudet. Toissijainen syy oli vieraaseen kulttuuriin tutustuminen ja sitä kautta toivottavasti kasvava suvaitsevaisuus. Ja tietysti uusien kavereiden saaminen.

Miksi USA?

Ehdoton vaatimus vaihtokohteelle oli englanninkielisyys. USA valikoitui kohteeksi siksi, että se oli hinnaltaan kohtuullinen verrattuna vaikkapa Kanadaan tai Oseaniaan.

Millaisia ajatuksia sijoitustietojen saapuminen herätti?

Olimme hämmästyneitä ja ihmeissämme siitä, että sijoitustieto tuli vain viikko siitä, kun saimme hakupaketin täytettyä ja se lähti kohdemaahan. Vuodesta tuli välittömästi todellisempi ja asia konkretisoitui sekä Ernestille, että meille vanhemmille.

Miltä sijoitus vaikuttaa? Millaisia odotuksia teillä on perheen suhteen?

Isäntäperhe on Ernestille napakymppi ja perfect mach. Ihan mieletöntä, miten perhe täyttää toiveemme ja haaveemme. Perheessä Ernestin on mahdollista harrastaa juuri sen tyyppisiä juttuja, joiden parissa hän kotonakin viihtyy. Lisäksi hän pääsee perheen mukana mukaan sellaisiin toimintoihin, joista hän on tähän asti voinut vain haaveilla. Perheen äiti on kirjoittanut jo pari pitkää kirjettä Ernestille ja yhden meille vanhemmille. On upeaa, miten hienosti hän suhtautuu Ernestiin ja kyselee hänen toiveitaan ja odotuksiaan. Erityisen mukavaa on, että Ernesti snäppäilee jo päivittäin tulevan isoveljensä kanssa.

Miltä tuleva asuinalue vaikuttaa?

Suurten järvien alue vaikuttaa oikein hyvältä kohteelta. Moni asia muistuttaa kotimaata ja luonnossa oleminen sekä harrastaminen on tärkeä osa isäntäperheen elämää. Uskon, että tämä helpottaa Ernestin kotiutumista. Koulussa ja kielessä on varmasti haastetta, samoin kuin erossa ystävistä ja perheestä. On hienoa, että kohteessa odottaa jotain tuttuakin. Tapa, miten aluekoordinaattori ja isäntäperhe on jo nyt huomioinut Ernestin ja tutustuttanut häntä tulevaan kotiseutuun on omiaan lisäämään luottamustamme onnistuneesta vaihtovuodesta.

Mitä odotatte eniten tulevalta vaihtovuodelta?

Mahtavia kokemuksia, uusia jopa elämänmittaisia ihmissuhteita ja sujuvaa kielitaitoa. Mahdollisuutta tutustua uusiin urheilulajeihin.

Jännittääkö nuorta? Jännittääkö vanhempia?

Tietenkin jännittää. Mutta täytyy sanoa, että tapa, jolla STS ja isäntäperhe ovat olleet meihin yhteydessä ja kertoneet tulevasta on muuttanut pelonsekaisen jännityksen mukavaksi odotukseksi ja innostuneeksi jännitykseksi.

Kiitos Ernesti ja vanhemmat ajatustenne jakamisesta. On mukava saada olla mukana toteuttamassa Ernestinkin vaihtariunelmia.

Missä vaiheessa sinun vaihtarihaaveidesi toteutus on?

Haku kevään ja syksyn 2020 vaihto-ohjelmiin on alkanut vilkkaasti ja monet nuoret ovat hakeneet mukaan ottamaan askeleen, tai ennemminkin harppauksen kohti kansainvälisempää minää yhdessä STS:n kanssa!

Missä vaiheessa sinä olet vaihtarihaaveidesi toteuttamisen kanssa?

1) Suosikkikohteen valitseminen ja hakeminen <- Sinä?

2) Ilmainen vaihtarihaastattelu

3) Ohjelmaan hyväksyminen

4) Hakupaketin työstäminen

5) Valmiin hakupaketin lähetys kohteeseen - odotus

6) Lopullinen hyväksyminen ja sijoitustiedot!!!

Ole meihin yhteydessä, niin laitetaan yhdessä asiat rullaamaan!