Vaihto-oppilasohjelmat, 14–18-vuotiaille
Varmista paikkasi edullisemmin - Hae 2020 vaihto-ohjelmiin viimeistään 2.9.19!

Demiläiset kysyivät – näin STS vaihtari Lauri ja toimiston Emmi vastasivat!

Wed Feb 21 2018

Otimme taannoin haltuun Demin Snapchatin vastataksemme seuraajien kysymyksiin vaihto-ohjelmista. Vastaamassa olivat spesialistimme Emmi, sekä itse Kanadan vaihto-ohjelman kokenut oppilaamme Lauri.

Kysymyksiä sateli paljon ja haltuunotto meni rennoissa merkeissä. Jos Snapchat sessio meni sinulta ohi, etkä sattunut olemaan Laurin kavereiden kisastudiossa seuraamassa lähetystä, ei huolta, sillä kokosimme nuorten kysymykset ja vastaukset alle!

Missä iässä vaihtoon?

Emmi: Vaihtoon voi lähteä 14-18,5 vuotiaat lukion tai ammattikoulun oppilaat. Ikähaitari saattaa vaihdella hieman kohteiden mukaan viisumirajoituksista riippuen. Jos olet epävarma voitko ikäsi puolesta hakea vaihtoon, ota minuun reippaasti yhteyttä, niin tarkastetaan asia!

Lauri: Itse lähdin lukion kakkosella vaihtoon. Se oli hyvä ikä lähteä, sain vähän taukoa lukiosta ja sen jälkeen koulumotivaatiota oli kirjoituksia varten enemmän kuin ennen vaihtoa!

Paljon vaihto maksaa?

Emmi: Vaihto-ohjelmia on tosi monenlaisia. Vaihtoon voi lähteä vain kolmeksi kuukaudeksi tai vaikka kokonaiseksi vuodeksi – vaihdon pituuden lisäksi hinta riippuu kohteesta ja mahdollisista lisävalinnoista. Ohjelmakohtaiset hinnat näet kohdesivuilta. Lisäksi suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon taskurahat, viisumimaksut sekä mahdolliset harrastus- tai rokotuskulut. Ota meihin yhteyttä, jos haluat tarkemmat tiedot mitä vaihtovuosi missäkin kohteessa maksaa ja mitä lisäkuluja voi tulla!

Lauri: Kannattaa harjoitella budjetin kanssa elämistä jo ennen lähtöä. Rahaa saa helposti menemään kahviloissa ja muissa menoissa, ja jos kaikki rahat menevät kahviin tai shoppailuun, niin voi jäädä paitsi monista retkistä ja muusta kivasta tekemisestä…vaikka kyllä kanadalaista Tim Hortons kahvilaa onkin ikävä!

Lauri, miksi lähdit vaihtoon ja miksi juuri Kanada?

Lauri: Halusin vaihtoon, jotta saisin uusia kokemuksia ja kansainvälisiä kavereita. Enkun kielen oppiminen oli kanssa tärkeää. Harkitsin Kanadan ja USA:n välillä ja lopulta Kanada vei voiton, Select-ohjelmassa sain itse valita, missä koulussa opiskelin. Kanada kiinnosti hienon luonnon, kulttuurin ja kaksikielisyyden takia. En kadu ollenkaan, että lähdin Kanadaan, se on tosi upea maa ja kaipaan sinne!

Lauri, tuliko koti-ikävä?

Lauri: Tuli. Luulin ennen vaihtoa, että minulle ei tulisi koti-ikävää, mutta kyllä se joulun alla oli aika rankkaa. Kaikki vaihtarit, vaikka teille tulee koti-ikävä niin se menee kyllä ohi, joten jaksakaa vaikka välillä olisikin vähän rankkaa. Koti-ikävän taituttua kaikki oli tosi ihanaa ja sen arvoista!

Voiko vaihdossa urheilla?

Emmi: Voi ja kannattaa! Aluevalvojasi, koulusi tai isäntäperheesi auttaa sinua mielellään löytämään jonkun kivan harrastuksen. Urheilujoukkueeseen liittyminen on todella hyvä tapa hankkia kavereita ja viettää aikaa. Jos haluat viettää vuoden jonkun tietyn lajin parissa, suosittelen Select-ohjelmaa, jolloin voit itse valita koulun kiinnostuksen kohteidesi pohjalta.

Lauri: Olin mukana koulun Ultimate Frisbee joukkueessa! Laji oli minulle ihan uusi, joukkuetovereista tuli läheisiä kavereita ja pelimatkoilla oli todella hauskaa.

Minulla on diabetes, voinko lähteä?

Emmi: Ota meihin reippaasti yhteyttä, jos sinulla on joku sairaus tai allergia. Kaikki oppilaat ovat yksilöitä ja käsittelemme kaikki hakemukset oppilaan edellytysten mukaan.

Lauri, kumpi Kanadassa päälle, kinkku vai juusto?

Lauri: *Nauraa* Ööööö, nyt on paha, siis juusto tuli kinkun päälle!

Missä isäntäperheet asuvat?

Emmi: Suurin osa oppilaista sijoitetaan pienemmille paikkakunnille. Tämä on loistavaa, koska pienemmässä yhteisössä on helpompi päästä osaksi paikallisten arkea ja kulttuuria, monista oppilaistamme tulee eräänlaisia paikallisia ”julkkiksia”. Jos sinulla on selkeä kuva siitä mihin haluat sijoittua voit valita Select-ohjelman, jolloin valitset itse oman koulusi.

Lauri: Olin Select-ohjelmassa ja valitsin kouluni Quebec Citystä!

Vaihdetaanko perhettä?

Emmi: Tarkoituksena on viettää koko vuosi samassa isäntäperheessä, poikkeuksena Japanin vaihto-ohjelma, johon kuuluu perheenvaihtoja. Käytämme paljon aikaa isäntäperheiden valitsemiseen, mutta joskus oppilaan ja perheen kemiat eivät vain kohtaa. Näissä asioissa tukenasi on paikallinen aluevalvoja, joka auttaa sinua ja perhettä selvittämään asiat. Jos isäntäperheen ja oppilaan välillä on kovasti kitkaa eikä yhteis elämä toimi, voi perheenvaihto olla ratkaisu tilanteeseen. Tavoitteenamme on, että kaikki oppilaat viihtyvät isäntäperheissään mainiosti, ja perhettä vaihdetaan, jos siihen on aihetta!

Lauri: Itse vaihdoin perhettä vaihtovuoden aikana. Tämä johtui siitä, että yksi isäntäperheeni perheenjäsenistä sairastui, eikä heillä ollut mahdollista pitää vaihto-oppilasta. Perheenvaihto sujui hyvin, ja tulin kyllä tosi hyvin toimeen molempien perheiden kanssa.

Kiitos Laurille hyvistä vastauksista ja teknisestä avusta snäppituokion aikana!

Jos haluat kysyä Laurilta lisää voit laittaa sähköpostia osoitteeseen [email protected] Lauri kertoo mielellään kokemuksistaan STS vaihto-oppilaana!

Laurin vanhempien ajatuksia Laurin vaihto-ohjelmasta voit lukea tästä.

Toimiston Emmin voit tavata varaamalla ajan ilmaiseen haastatteluun tai tekemällä hakemuksen kohdemaasi sivulta. Emmi, sekä kohteiden yhteistyökumppanimme pitävät myös infowebinaareja vaihto-oppilaaksi tahtoville sekä heidän vanhemmilleen, ilmoittaudu ihmeessä mukaan!